nieuws

Onderzoeksgebouw O|2

Architectuur

Op de campus van Vrije Universiteit Amsterdam zal in 2015 een nieuw onderzoeksgebouw worden opgeleverd. Het gebouw maakt deel uit van de vernieuwde VU-campus op de Amsterdamse Zuid-As. VU, VUmc, UvA en AMC zullen in dit gebouw met ongeveer 750 medewerkers samenwerken binnen het vakgebied ‘Human Health & Life Sciences’.

Onderzoeksgebouw O|2

Architectuur

O|2 is ontworpen door EGM architecten, telt 14 verdiepingen en beslaat een oppervlakte van ruim 50 x 60 meter. Het gebouw is van binnen naar buiten ontworpen: uit de grote kubus zijn drie stukken ‘weggesneden’. Deze uitsneden staan met elkaar in verbinding en zorgen voor de inval van daglicht. Door alle verdiepingen rond het atrium te plaatsen, werkt het als oriëntatiepunt.

De buitengevel is opgebouwd uit zogenaamde ClickBricks. Bij dit systeem worden de bakstenen droog gestapeld: er wordt geen mortel gebruikt en er is geen voeg. De glanzende, witte bakstenen zijn demontabel en herbruikbaar. De plint van het gebouw is afgewerkt met grijze natuursteen. Als tegenhanger van deze robuuste buitenkant, is de binnengevel bekleed met panelen met daarop drie warme houtprints. Het patroon van panelen is gebaseerd op een DNA-structuur en refereert aan de onderzoeksfunctie van het gebouw.

Functies

In O|2 staan ontmoeting en samenwerking centraal. Het gebouw vormt een schakel op de campus. De begane grond is openbaar toegankelijk. Vanaf de Boelelaan loopt een passage naar het ACTA-gebouw. Verder herbergt de begane grond een informatiecentrum, conferentieruimte, fietsenstalling en restauratieve voorzieningen. De overige verdiepingen zijn te gebruiken als laboratorium, kantoortuin, studiecentrum of ontmoetingsruimte.

De verdiepingen zijn ingedeeld in zones. Centraal gelegen zijn de ondersteunende faciliteiten voor de laboratoria, zoals spoelkeukens en klimaatkamers. Deze faciliteiten zijn toegankelijk voor alle onderzoekers en stimuleren samenwerking en ontmoeting. De kantoorzones liggen aan de noord- en zuidkant. De onderzoeksruimten zijn aan de oost- en westgevel geplaatst. Vanwege de oriëntatie zijn vervoersruimtes zoveel mogelijk rond het atrium gelegen.

Duurzaamheid en flexibiliteit

Flexibiliteit is benodigd om de samenwerking tussen de verschillende instanties te optimaliseren. De laboratoria zijn gestandaardiseerd tot vier typen, die allen op een soortgelijke manier zijn ingedeeld. De modules met een stramien van 3,60 meter zijn allen voorzien van standaardfaciliteiten. Zo kunnen de labs, zonder complete verbouwing, wisselen van onderzoekstype en functie.

Via waterretentie van het groene sedumdak wordt het gemeenteriool ontlast. Het groendak werkt bovendien als isolatielaag. Het gebouw is dus zowel duurzaam als toekomstbestendig.

Techniek

De laboratoria in het gebouw vereisen innovatieve oplossingen wat betreft installatietechniek en klimaatbeheersing. De gehele vijfde en negende verdieping worden daarom in beslag genomen door installaties en luchtbehandelingskasten.

Veertien stalen Mikadokolommen van elk 20 meter lang zijn geplaatst in de vides en doorbreken het statische uiterlijk van het gebouw. Door de uitkragingen te ondersteunen kan een flexibele indeling op alle verdiepingen worden gewaarborgd. De kolommen zijn, met een mobiele kraan en een torenkraan, in drie weken geplaatst.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels