nieuws

Nieuwe Haagse Passage geopend

Architectuur

Vorige week is de Nieuwe Haagse Passage in Den Haag feestelijk geopend. De passage, een ontwerp van Bernard Tschumi uit New York heeft drie verdiepingen met 10.500 m2 winkels en een hotel met 118 suites voor Accor. Met de komst van het winkelgebied is de verbinding tussen de Grote Marktstraat en de Spuistraat en de bestaande Haagse Passage gerealiseerd.

Nieuwe Haagse Passage geopend

De Nieuwe Passage is gerealiseerd op dezelfde plek waar in 1906 warenhuis Grand Bazar de la Paix en na de Tweede Wereldoorlog V&D zich vestigde. Het gebouw is eind vorige eeuw een aantal jaren bezit geweest van Marks & Spencer. Aan de kant van de Spuistraat is de oude Grand Bazar-gevel teruggeplaatst.

Nieuwe Haagse Passage geopend. Foto Tony van Kreel 

Architect Tschumi zegt met zijn gebouw de 19e eeuw met de 21e eeuw te hebben willen verbinden. ‘In de Welstandscommissie was er één heer die geen ronde ramen en Delftsblauwe keramische tegels maar bakstenen met vierkante ramen wilde. Maar de kracht van de Grote Marktstraat is juist dat de vele grote gebouwen er een eigen identiteit hebben net als de Nieuwe Passage.’

Nieuwe Haagse Passage geopend 

Huurders in het nieuwe gedeelte zijn onder andere The Sting, Mango (de grootste vestiging van Nederland, Starbucks (eerste in Haagse centrum), het Duitse modemerk Kult (eerste Nederlandse vestiging), ICI Paris XL en de Haagse traiteur Dungelmann. De eerdere tijdelijke opening van de nieuwe Passage – die heel veel publiek trok – heeft veel retailers over de streep getrokken er een winkel te openen, aldus Ruigrok.

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel