nieuws

Metrostations Qatar Rail van UNStudio

Architectuur

UNStudio is aangesteld als hoofdarchitect van het Qatar Integrated Railway Project (QIRP). Het metronetwerk, de spil van het openbaar vervoersnetwerk in en rond Doha, krijgt in de eerste fase 35 stations en in de tweede fase ongeveer 60 stations. Het volledige netwerk krijgt de beschikking over vier metrolijnen die het GDA gaan ontsluiten en verbinden met de steden Al Khor en Al Wakrah-Messaieed ten noorden en zuiden van Doha.

Metrostations Qatar Rail van UNStudio

Het ontwerp van UNStudio legt een verbinding tussen het verleden en de toekomst van Qatar. In het ontwerp is gezocht naar een vormentaal die zowel een visie laat zien op modernisering, als dat het bestaande lokale karakteristieken behoudt. Het ontwerp integreert alle technische en functionele aspecten van de stations en het netwerk in een samenhangend architectonisch gebaar. Hiermee wordt het nieuwe Qatar Rail metronetwerk een wereldwijd voorbeeld van perfecte dienstverlening voor openbaarvervoergebruikers en milieubewustwording.

Qatar Metronetwerk door UNStudio

Qatar Metronetwerk door UNStudio 

Identiteit

Het creëren van identiteit op verschillende schaalniveaus vormt een belangrijk concept in het ontwerp waarin onderscheid wordt gemaakt tussen netwerkidentiteit, lijnidentiteit en de identiteit van de individuele stations.
– De netwerkidentiteit draagt het overkoepelende Qatar Rail-merk uit, waarbij terugkerende ontwerpelementen in de architectuur van de stations consistent in het netwerk terugkomen en zo herkenbaar zijn in het straatbeeld van Doha.
– Lijnidentiteit. Deze wordt zichtbaar door de verschillende sferen op de stations die terugkomen in de thema’s van de metrolijnen (Historische lijn, Kustlijn, Stadslijn en Onderwijslijn). Elke sfeer komt terug in de afwerking van de wanden en vloeren van de metrostations. Specifieke materiaaltoepassingen helpen reizigers bij het vinden van hun bestemming.
– Stationidentiteit. De individuele stations krijgen een iconisch object op een strategische plaats. Elk station heeft zijn eigen ‘special features’ die gerelateerd zijn aan de lokale omstandigheden en het thema van de metrolijn.

Qatar Metronetwerk door UNStudio

Gewelf

Het gewelf, belangrijk onderdeel in de architectuur van Qatar, staat centraal in het plan van UNStudio. Samen met de lichtheid van de traditionele Dhow boten en de silhouetten van nomadische tenten, vormen de de gewelfde ruimtes in het ontwerp voor het metronetwerk een eigentijdse interpretatie en morfologische uitvoering van deze elementen. Met een ontwerpsysteem, gebaseerd op onderling verbonden driehoekige basisvormen, kan de geometrie goed worden aangepast en getransformeerd waardoor functies uit het programma naadloos geïntegreerd kunnen worden en hiermee de metrostations naadloos kunnen worden aangesloten op de andere infrastructuur in de stad.

Qatar Metronetwerk door UNStudio

De materialisatie kenmerkt zich door dualiteit tussen een sereen, bescheiden exterieur versus een rijk, verlicht parelmoer interieur. Het exterieur van de stations verwijst naar het monolithische van de oude architectuur in Qatar. De grote binnenruimten van de stations zijn visueel onderverdeeld door authentieke Qatari versieringen en verschillende materialen toe te passen. Dit helpt reizigers met het vinden van hun bestemming. De geïntegreerde lichtlijnen functioneren als natuurlijke bewegwijzering en dragen bij aan de unieke sfeer en reizigerservaring.Voor de sociale interactie zijn, als referentie naar de karavanserais=herbergen met een binnenplaats, de metrostations voorzien van bijzondere wandaferkingen in de transferruimten.

Qatar Metronetwerk door UNStudio 

Qatar hoopt met de opbouw van een nieuw netwerk het gebruik van openbaar vervoer te stimuleren.

Actie abonnement de Architect

 

Reageer op dit artikel