nieuws

Hergebruik perronkappen Utrecht

Architectuur

De oude perronkappen van Utrecht Centraal, waarvan de laatste delen in 2011 gesloopt zijn, zullen volgend jaar weer te zien zijn als overkapping van een evenementenhal in Leidsche Rijn. De gerestaureerde delen van de gesloopte negentiende-eeuwse gietijzeren stationoverkapping worden tegen elkaar aan gezet zodat een nagenoeg vierkante hal wordt verkregen van 30 bij 35 meter. De bouw begint deze maand.

Hergebruik perronkappen Utrecht

Dat ook bouwonderdelen worden gewaardeerd en in aanmerking komen voor hergebruik, bewijst het protest dat in Utrecht in 2010 ontstond toen bekend werd dat de gietijzeren perronkappen van het Centraal Station zouden worden gesloopt. Dat leidde tot de belofte van de gemeente om een deel ergens anders op te bouwen.

Op het tunneldak van de A2, op het nieuw te bouwen Berlijnplein, zouden de kappen gebruikt worden als dak van een nieuwe evenementenhal die op dit plein moet herrijzen. De gemeente Utrecht liet eerder weten: “Na het noodzakelijke conserveringswerk wordt de constructie weer opgebouwd in Leidsche Rijn Centrum. Door de onderdelen niet achter elkaar, maar naast elkaar op te bouwen, wordt een overkapping van circa 30 x 35 meter gerealiseerd.”

 
De foto’s komen uit de digitale collectie van het Spoorwegmuseum.

Eerst zal de hal voor kleine evenementen worden gebruikt. In 2017, als er genoeg bewoners zijn in Leidsche Rijn Centrum, zal blijken of een markt in de hal haalbaar is.

Bronnen: DUIC, BouwputUtrecht 

 

Reageer op dit artikel