nieuws

Ellen van Acht Duurzame Bouwvrouw 2014

Architectuur

Jacqueline Cramer reikte vanmiddag de Duurzame Bouwvrouw Award 2014 uit aan Ellen van Acht, directeur van KUUB Centrum Particuliere Bouw in Groningen. De vakjury stelt dat zij haar bedrijf op duurzame wijze naar economisch rendement leidt en daarbij de juiste balans tussen people, planet en profit vindt. Ook in de publieksstemming bleek zij favoriet.

Ellen van Acht, afgestudeerd bouwkundige, werkte jarenlang in de vastgoedwereld voor ze in 2003 haar eigen bedrijf KUUB oprichtte. Drijfveer was te gaan bouwen wat mensen zelf wilden. Of in haar eigen woorden: ‘Niet ontwikkelen vóór mensen, maar mét mensen’. KUUB is een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk en (her)ontwikkelt woningen samen met bewoners, met als doel meer kwaliteit voor een eerlijke prijs.

Van Acht is ook een van de initiatiefnemers van Reimarkt, het consortium van bouwbedrijven, architectenbureaus en toeleveranciers dat woningrenovatie aanpakt met een ‘supermarkt waar je duurzaam wonen kunt kopen’. Bij Reimarkt liggen kant en klare oplossingen in de schappen, van dubbel glas tot notaloze woningen.

Stimulans

Samen met Dubotechniek Bedrijven en vakblad Warmtepompen organiseerde Cobouw dit jaar voor het eerst de Duurzame Bouwvrouw-verkiezing. Deze prijs is bedoeld als stimulans voor de vrouwelijke manager op weg naar een vooraanstaande positie.

Van Acht versloeg negen andere genomineerde bouwvrouwen: Annette Augustijn van Rijkswaterstaat, Esther van Eijk van Van Hattum en Blankevoort, Odette Ex van Ex Interiors, Anke van Hal van de TU Delft, Cora Jongenotter van VORM Bouw, Elphi Nelissen van Nelissen Ingenieursbureau en de TU Eindhoven, Sylvia Pijnenborg van Bouw in Gebouw, Elianne Demollin-Schneiders van het Centre of Expertise NEBER en Bianca Seekles van ERA Contour.

Jury

De jury, bestaande uit voorzitter Jacqueline Cramer, Marjet Rutten, Mascha van den Heuvel, Jan-Willem van der Groep en Marit Overbeek, onderwierp de aangedragen kandidaten aan een aantal criteria. Zo keek de jury onder andere naar uitzonderlijke prestaties die de bouwvrouw levert op het gebied van duurzaamheid, op hoe ze de business op duurzame wijze naar economisch rendement leidt en daarbij de juiste balans tussen people, planet en profit vindt in de praktijk.

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel