nieuws

Een droomhuis tussen berg en oceaan

Architectuur

Het Braziliaanse bedrijf Studio Arthur Casas mocht de locatie kiezen voor het idyllisch verblijf van een cliënt, in Rio de Janeiro. Het selecteerde een perceel gelegen op een heuvel en gericht naar de oceaan. ‘Casa AL’ profiteert, dankzij het ontwerp, maximaal van het dramatisch landschap van Rio. Het is een huis voor een jarenlange vriend van Studio Arthur Casas. Onder de eerdere projecten van dit bureau vinden we bijvoorbeeld een gouden huis in São Paolo.

Een droomhuis tussen berg en oceaan

‘We kozen het stuk grond samen. Voor mij was het snel duidelijk dat het panorama erg belangrijk was’, zegt Arthur Casas. ‘Dit leek onmogelijk voor mijn vriend. Het landschap kende immers een grote helling en er stond een groot en relatief hoog gebouw tussen het land en de kust. Ik verzekerde hem dat zijn woon- en recreatiegebied een volledig zicht op zee zou hebben’.

Het huis is verdeeld in drie verdiepingen, glooiend tegen de helling van het landschap. De middelste verdieping, die in lijn staat met de begane grond langs de achterzijde van het terrein, komt uit op een verhoogd terras, dat een panoramisch uitzicht biedt. Dit niveau is geschikt voor de sociale delen van het huis: een grote woonkamer, een bioscoopruimte, een open keuken en een eettafel voor wel tien personen.

Een muur van glazen panelen zorgt ervoor dat de bewoners ten volle van het uitzicht kunnen genieten. Tegelijk kunnen de panelen ook openschuiven en verdwijnen in de zijwanden. Zo breidt de woonkamer uit naar het terras en het zwembad. ‘Er zijn momenten waarop dit uitzicht gewoonweg adembenemend is. We wilden de leefruimte hierop afstemmen.’ zegt Casas.

Lees verder op architectura.be

Reageer op dit artikel