nieuws

Daylight Award naar Rotterdam CS

Architectuur

Tijdens het congres Licht 2014 in Den Haag is de Daylight Award van Stichting Living Daylights uitgereikt aan het nieuwe Centraal Station van Rotterdam. Het ontwerp van Team CS, een samenwerking tussen Benthem Crouwel, MVSA Meyer, van Schooten architecten en West 8, is volgens de jury door de “verrassende en doeltreffende variatie van daglichttoetreding in gehele gebouw een waardige winnaar. Daglicht is hier echt het Leitmotiv geweest.”

Daylight Award naar Rotterdam CS

Over het project van Team CS (Benthem Crouwel, MVSA Meyer, van Schooten architecten en West 8) schrijft de jury in haar rapport:  “De enorme entreehal vangt aan de voorzijde daglicht via de transparante gevel met het hoge dakoverstek, aan de zijkanten via de eveneens transparante doorgangen naar de bus- en tramstations en van boven via grote maar onnadrukkelijke daklichten die soms nauwelijks als zodanig te onderscheiden zijn vanwege het subtiele samenspel met de kunstlichtverlichting die erin geïntegreerd is. In de transferhal komt daglicht binnen via de vides ter plaatse van de perrontrappen en de perrons zelf zijn geheel transparant overkapt. Prints en een patroon van zonnecellen op het glas van de overkapping temperen het periodieke teveel aan lichtinval alsmede de opwarming onder de overkapping. Ook zorgen zij voor een voortdurend veranderend, intrigerend schaduwenspel op de perrons.”

NL Architects Turnaccommodatie Nieuw Welgelegen. Fotograaf Patrick BalsNL Architects Turnaccommodatie Nieuw Welgelegen. Fotograaf Patrick Bals

Utiliteitsbouw

In de categorie Utiliteitsbouw dit keer alleen genomineerden:
Onderwijscentrum Erasmus MC, KAAN Architecten
Erasmus Paviljoen, Powerhouse Company i.s.m. De Zwarte Hond
Het Nieuwe Rijksmuseum, Cruz y Ortiz Amsterdam BV ism Van Hoogevest Architecten
Turnzaal Nieuw Welgelegen, NL Architects

Eervolle vermeldingen woningbouw

Drie eervolle vermeldingen in de categorie woningbouw:
– Schuren van Border Architecture
House W van Studio PROTOTYPE
– Boerderij de Borkeld van Reitsema Partners architecten 

Reageer op dit artikel