nieuws

24 uur Noordoostpolder

Architectuur

Dit weekend, tijdens Open Monumentendag, presenteert architectuur- en kunstcollectief Stichting Herbergen het project 24 uur Noordoostpolder. In 24 uur bouwt Stichting Herbergen de schokbetonschuur in Kraggenburg op het erf van Rianne Makkink en Jurgen Bey af, als eerbetoon aan het werk van de eerste bewoners van de Noordoostpolder.

24 uur Noordoostpolder

De schokbetonschuur staat symbool voor een periode waarin de Noordoostpolder ontstond en waar 70 jaar geleden na de drooglegging de eerste bewoners -de pioniers- deze polder eigen hebben gemaakt. De gemeente Noordoostpolder heeft in de Erfgoednota de wens uitgesproken een groter bewustzijn te willen ontwikkelen over de betekenis van het erfgoed.

Daarbij stellen zij zich de vraag: hoe kunnen we vandaag de dag omgaan met een schuur die niet meer voldoet aan de huidige wensen? Stichting Herbergen is gefascineerd door deze opgave en wil de aandacht vestigen op dit bijzondere archetype door het creëren van een krachtig nieuw beeld van de schuur. Deze ideevorming over de schuur biedt inspiratie voor mogelijke toekomstige bestemmingen.

Rituele ingebruikname

De schuur en nieuwe aanbouw vormen vervolgens het decor voor het gefilmde ritueel, dat de ingebruikname van deze nieuwe plek overdenkt en viert. Zoals de pioniers het nieuwe land eigen moesten maken na aankomst uit verschillende delen van Nederland, zo wordt ook deze nieuwe aanbouw in gebruik genomen met rituele handelingen.

Stichting Herbergen is gegrepen door de wijze waarop de polder destijds op de tekentafel werd vormgegeven en hoe haar bewoners werden geselecteerd. De geënsceneerde handelingen tijdens 24 uur Noordoostpolder refereren aan deze maakbaarheid. Stichting Herbergen onderzoekt zo nieuwe mogelijkheden voor het rituele landschap op de plek die kort geleden nog zee was. De handelingen worden op film vastgelegd en vormen de basis voor een nieuw verhaal over de Noordoostpolder. Het ritueel wordt voltrokken in samenwerking met dramaturg Marieke Nooren, worden begeleid door percussionist Marijn Korff de Gidts, verschillende koren uit de Noordoostpolder en korte verhalen.

Verrijzen van aanbouw

Plaats van handelen is de schuur van schokbeton die op het erf staat van architect Rianne Makkink en ontwerper Jurgen Bey. In een ritueel dat 24 uur duurt verrijst een aanbouw van het dak tot aan de grond. Bewoners uit de Noordoostpolder, familie en vrienden van de stichting, beeldend kunstenaars en andere belangstellenden zullen samen bouwen en dit nieuwe onderkomen inwijden. Het verblijf wordt feestelijk in gebruik genomen met verhalen van vroeger en nu, een maaltijd en muziek. Na de overnachting wordt het ritueel afgesloten door het bouwwerk af te breken.

Bijzondere gasten zijn historicus en journalist Eva Vriend, polderdichter Joop Masséus, boswachter Jan Akkerman en kunstenaar en humanisticus Annemiek Tuinhof de Moed. Beeldend kunstenaar Anja de Jong laat met twee fotowerken heden en verleden van de Noordoostpolder in relatie met het water zien. Allen vertellen zij vanuit hun eigen perspectief een verhaal over de Noordoostpolder. Tevens is er een expositie te bezichtigen van werk dat eerder gemaakt in het kader van de design in residence op het erf van Rianne Makkink en Jurgen Bey.

Tijd & plaats

Locatie: Hertenweg 22 in Kraggenburg.

Programma: 12 uur openingsceremonie, 14 uur leggen van de laatste dakpannen, 19 uur diner, 21 uur film met live muziek. Voor de mensen die overnachten in de aanbouw, start om 5 uur het ochtendritueel met een vertelling door A. Tuinhof de Moed, en om 8 uur licht boswachter Jan Akkerman de natuur in de Noordoostpolder toe. Om 9 uur start de afbouw en het wegnemen van de dakpannen, tot om 11 uur de slotceremonie het evenement afsluit.

24 uur Noordoostpolder is een initiatief van Stichting Herbergen en wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Noordoostpolder, Prins Bernhard Cultuurfonds en in samenwerking met de Open Monumentendag.

Reageer op dit artikel