nieuws

15 jaar Galerie Vivid

Architectuur

Als een van de eerste galeries die het grensgebied tussen design en kunst onderzoekt, vestigde de Rotterdamse Galerie Vivid een internationale reputatie. De galerie, opgericht in 1999 door Saskia Copper en Aad Krol, presenteerden in de loop der jaren grote en kleine exposities van onder andere Studio Job, Jaime Hayon, Richard Woods& Sebastian Wrong, Minale-Maeda en vele andere ontwerpers. Daarom opent zaterdag 13 september in de Kunsthal Rotterdam de tentoonstelling ‘Design Art. 15 jaar VIVID’, waarin vijftien toonaangevende ontwerpers en kunstenaars centraal staan.

15 jaar Galerie Vivid

De tentoonstelling in de Kunsthal neemt de bezoeker mee langs een belangrijke groep Rotterdamse en internationale kunstenaars en ontwerpers, die door Copper en Krol worden vertegenwoordigd.

Bij de objecten die kenmerkend zijn voor Design Art lijkt de gebruiksfunctie vaak ondergeschikt, de bijzondere vorm of toepassing zet aan tot een andere benadering. In de fragiele vaasopstellingen van Glithero zet je immers geen bloemen. De monumentale ronde bank van het internationale ontwerpersduo Minale-Maeda, gevestigd in Rotterdam, vraagt om een andere omgeving dan een woonkamer. De bank kan in beweging worden gezet en onthult zich langzaam aan de toeschouwer.


Interieur van Galerie Vivid in de Red Apple.

De houten tafels en stoelen van het Engelse ontwerpersduo Richard Woods Sebastian Wrong worden in Italië vervaardigd. Hun gebogen vorm ontstaat volgens een speciale techniek met stoom, die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Eenmaal in de studio van Woods en Wrong in Londen worden de meubels beschilderd, genummerd en gesigneerd en ontstaan er unieke objecten.

Platform voor discussie

Saskia Copper en Aad Krol zien VIVID behalve als een galerie ook als een nationale en internationale ontmoetingsplek en platform voor levendige discussies over de scheidslijn tussen design en kunst. Zij tonen wat er zich in Nederland en elders in de wereld afspeelt op het gebied van design en beeldende kunst. De content op de website van de galerie biedt meer dan een overzicht en ook op hun initiatief designartnews.com is van alles te vinden over (inter)nationale verzamelaars, musea, kunstenaars, ontwerpers en studenten. In 2010 is de galerie verhuisd van een zijstraat van de Witte de Withstraat naar de Red Apple op het Wijnhaveneiland.

Reageer op dit artikel