nieuws

Twee markante personen overleden

Architectuur

De bedenker van de koepeltjeswoningen in Meerzicht Zoetermeer (1969-1973), Benno Stegeman is overleden. Daarnaast ontwierp Stegeman (1930-2014) meer structuralistische woningbouwprojecten zoals De Bergen in Capelle aan den IJssel en de Krekenbuurt in Zwolle.

Twee markante personen overleden

 

 

De kenmerkende woningen in Zoetermeer, ooit zichtbaar vanaf de A12 en inmiddels uitgeroepen tot gemeentelijk monument, zijn blokvormige woningen van twee of drie lagen. De naam is ontleend aan de fel-oranje koepels die de trappenhuizen afdekken. De kubiststructuralistische woningen staan in een hofjesstructuur, waarbij openbaar en privé in elkaar overlopen.

Op het eerste gezicht lijken de woningen van Stegeman met de losse hand te zijn neergestrooid, de ‘koepeltjes’zijn echter uitgekiend gegroepeerd, met vermijding van vormherhalingen en rechtlijnigheid.  Deze verkaveling wijkt flink af van de rest van Meerzicht en geven dit deel van de wijk een eigen identiteit. Het bureau van Stegeman was gehuisvest in Teteringen. In de zomer van 2009 ging het bureau failliet.

Hein van Haaren
Hein van Haaren tijdens een presentatie in Boijmans in 2008

Hein van Haaren overleden

Ook bereikte ons het treurige nieuws dat Hein van Haaren, kunsthistoricus en 1954 werkzaam in musea, bij de PTT en bij de Staatsuitgeverij is overleden.

Nederland verliest twee markante personen.

 

 

Reageer op dit artikel