nieuws

Start bouw project Docklands in Buiksloterham

Architectuur

Het energieneutrale woon- en werkgebouw Docklands op kavel 12 in Buiksloterham in Amsterdam-Noord zal binnen twee jaar worden gerealiseerd. Het door Marcel Lok_Architect (ML_A) ontworpen complex was in 2010 de winnende inzending van de duurzaamheidstender BSH voor kavel 12, waarbij de gemeente niet op grondbieding maar op energieprestaties selecteerde. De winnende inzending wordt nu gerealiseerd.

Start bouw project Docklands in Buiksloterham

Het L-vormige complex van Marcel Lok_Architect bestaat uit een laagbouw in twee bouwlagen, met bedrijfsunits en parkeergarage op begane grond en op de verdieping compacte studios, en hoogbouw in negen bouwlagen met vier apartementen per bouwlaag. Bovenop de parkeergarage ligt een collectieve daktuin en de buitenruimtes en tevens entrees van de studios.

Symbool duurzaamheid

De dertig meter hoge toren is voozien van een gemeenschappelijke dakterras beplant met bomen, refererend aan de dertiende eeuwse Torre Giunigi in Lucca als ‘symbool’ van duurzaamheid. Het gebouw bevat in totaal 44 flexibel indeelbare koopwoningen met grote buitenruimtes in de vorm van een balkon of dakterras. Opdrachtgever en hoofdaannemer is Vink Bouw, die stelt dat de oplevering van Docklands in het najaar van 2016 zal plaatsvinden.

Blokverband

In de architectonische uitwerking wordt voor gevels een gemêleerde rode strengperssteen toegepast. Deze steen wordt speciaal voor Docklands vervaardigd en in blokverband vermetseld, met om en om drie liggende en drie staande stenen. Dit blokverband geeft het gebouw een industriële uitstraling en is bepalend geweest voor de meetkundige uitwerking van het gebouw. Alle maten, van gevelopeningen, verdiepingshoogtes tot buitenwerkse gevelmaten, zijn opgebouwd uit een veelvoud van de moduulmaat van een kubus met ribben van vierentwintig centimeter.

De in maat variërende gevelopeningen zijn in een organisch patroon over de gevels verdeeld en zijn voorzien van aluminium kozijnen met verdiepte kaderprofielen. Er worden in het project voor het eerst verdiepingshoge draai-schuiframen toegepast. Ramen die schuivend naar buiten opendraaien en in geopende stand bijdragen aan een dynamisch gevelbeeld. De buitenruimtes van de toren worden uitgevoerd als beglaasde serres, waarmee voor bewoners extra comfort wordt geboden in de vorm van een ‘balkon als buitenkamer’.

Qua constructieve opzet heeft het gebouw een neutraal betoncasco dat een grote mate van flexibiliteit toelaat in ruimtelijke indelingsmogelijkheden. De toren bestaat uit twee velden met een liftkern, dragende langsgevels en ver uitkragende balkons aan de korte zijdes. De laagbouw is een betonstructuur met kolommen op de begane grond en woningscheidende wanden op de verdieping. De verdiepingsvloeren worden voorzien van een extra schuimbeton waarin afvoerleidingen en dergelijke kunnen worden opgenomen. Dit biedt extra flexibilteit in de indeling waardoor badkamer en keuken op elke willekeurige plaats in de ruimte kunnen worden gepositioneerd. De parkeergarage is een kolomloze ‘open’ garage met een betonnen dakvloer en daarbovenop zogezegd de daktuin.

Innovatieve klimaatinstallaties

Voor Docklands is een energetisch gebouwconcept ontwikkeld met enkele innovaties op het gebied van klimaatinstallaties. De luchtbehandeling is collectief geregeld waarbij de toevoerlucht door grondbuizen wordt aangezogen, waardoor de ventilatielucht in de winter wordt voorverwarmd en wordt gekoeld in de zomer.
Daarnaast beschikt het gebouw over eigen warmtebronnen en warmtepompen. Het complex is zodoende niet aangesloten op het stadsverwarmingsnet van de gemeente, maar zelfvoorzienend door middel van een gebouwgebonden collectieve WKO-installatie. Het dak van het lage bouwdeel, met een oppervlak van bijna negenhonderd vierkante meter, is geheel voorzien van zonpanelen.

Nieuwe verbinding

Docklands is het eerste grootschalige bouwproject dat momenteel in Buiksloterham in aanbouw is. Naast gerealiseerde particuliere zelfbouw zijn andere grootschaliger ontwikkelingen in voorbereiding. Het gebied maakt deel uit van de Noordelijke IJ-oever en verandert de komende jaren van een voormalig industriegebied naar een grootstedelijk woon-werkgebied met plek voor ruim 4000 woningen.
Docklands verbindt de nieuwe woonwijk Overhoeks met de culturele bedrijvigheid op het NDSM-terrein. Er is voor Buiksloterham geen uitgewerkt stedebouwkundig plan gemaakt, maar er is ruimte gelaten voor een proces van geleidelijke transformatie.

Reageer op dit artikel