nieuws

Onzichtbaar energie opwekken met de hele gevel

Architectuur

Nog even, en ramen en glazen overkappingen gaan een rol spelen in het opwekken van elektriciteit. Aan de Michigan State University is namelijk een geheel doorzichtige zonnecel ontwikkeld.

Onzichtbaar energie opwekken met de hele gevel

De onderzoekers maakten gebruik van een zogeheten LSC (luminescent solar concentrator). Dit is een zonnecel met een luminescent materiaal dat kleine porties energie absorbeert uit zonlicht. Deze energie laten ze vervolgens gedoseerd los, met een specifieke lichtfrequentie. Dat licht valt op zijn beurt op de eigenlijke zonnecel, die het efficiënt omzet in elektriciteit.
Nieuw is aan de gebruikte LSC is zijn bijna volledige transparantie. Om dit mogelijk te maken, ontwikkelden de onderzoekers eerst een nieuw luminescent materiaal. Dit bestaat uit organische moleculen die alleen ultraviolet en infrarood licht oppikken, twee lichtkleuren die voor de mens onzichtbaar zijn.
De efficiëntie van de zonnecel is momenteel 1 procent. De wetenschappers streven naar een efficiëntie van minstens vijf procent.

Bronnen: Cobouw en New Scientist

Reageer op dit artikel