nieuws

Ontwerp je eigen Droomeiland

Architectuur

In de gemeente Leek in Groningen kun je als gewone burger een eigen eiland ontwerpen. De koper wordt eigenaar van een heel eiland en mag hier zijn droom werkelijkheid maken. Binnen een beperkt aantal richtlijnen bepaalt hij, alleen of samen, de inrichting van het eiland en het ontwerp van de woning(en).

Ontwerp je eigen Droomeiland

De Droomeilanden, variërend tussen de 5.000 en 11.000 vierkante meter, bieden een gros aan mogelijkheden. De richtlijnen zijn beperkt en originaliteit wordt beloond. In totaal mogen niet meer dan 24 woningen op de eilanden komen en langs de randen mag niet worden gebouwd. Het ontwerp dient duurzaamheid uit te stralen en te passen in het landschap. Ook mag er niet gestapeld worden. Naast het kopen van een eiland, biedt gemeente Leek de mogelijkheid om een kavel te huren via een erfpachtconstructie. Voor twee van de vijf overige eilanden is inmiddels een concept gepresenteerd.

Woonboerderij

Architect Erik Smit introduceert een bijzonder woonklimaat. In een woonboerderij worden acht unieke woningen gecombineerd, met daaromheen een zee aan buitenruimte. De woningen hebben allen een privétuin, maar ook een gemeenschappelijke buitenruimte is aanwezig. Door de woningen te variëren in indeling en formaat, speelt de architect in op een diversiteit qua gezinssamenstelling. 

Energieneutraal woonhuis

DAAD Architecten uit Beilen ontwerpen samen met de opdrachtgever een uniek, passend en energieneutraal woonhuis. Door patio’s en terrassen te ontwerpen als buitenkamers, ontstaat, afhankelijk van het klimaat, een nieuwe routing binnen het huis. Dit maakt het mogelijk de woning op een nieuwe manier te ervaren en gebruiken. Comfort en duurzaamheid komen zo in relatie te staan met het landschap. 

Reageer op dit artikel