nieuws

Kleurgecoördineerde zonnepanelen

Architectuur

Binnenkort is het mogelijk om zonnepanelen op kleur te laten maken zonder dat dat een al te groot verlies aan rendement met zich meebrengt. Zo kan de architect de panelen beter integreren in het gebouw en de omgeving.

Kleurgecoördineerde zonnepanelen

Er zijn drie manieren om een zonnepaneel te kleuren: door de cel zelf van een kleur te voorzien, door gekleurd glas te gebruiken, of door het glas te coaten. De twee eerste manieren kosten vrij veel rendement en worden daarom niet toegepast. Zuyd Hogeschool en TNO hebben nu echter een coating ontwikkeld nauwelijks ten koste gaat van het rendement. Het gaat om een nanocoating van laagjes silica en titanium die in een specifieke volgorde op elkaar worden gestapeld. De coating reflecteert sommige lichtkleuren en laat andere door. Daardoor ontstaat de schijn van een kleur, terwijl de coating feitelijk zelf geen kleur heeft.

De onderzoekers kunnen groen, blauw, oranje en geel maken en elke kleur geeft vanuit verschillende hoeken een ander kleurbeeld. De eerste panelen zijn vervaardigd door SCX Solar in Someren en worden momenteel getest in een veldtest op 6,4 vierkante meter dak in de Wijk van Morgen in Heerlen. Deze test moet uitwijzen hoe de panelen in de praktijk renderen. 

Reageer op dit artikel