nieuws

Een parkeergarage in bloei

Architectuur

Groningen is een weelderig stuk openbaar groen rijker. Of liever gezegd: paars, geel, wit, groen en water. De 25.000 vierkante meter tuin van het DUO gebouw (UN Studio) is door eigenaren Dienst Uitvoering en Onderwijs (DUO) en de Belastingdienst symbolisch terug gegeven aan de Groningers.

Een parkeergarage  in bloei

De tuin vormt één van de grootste daktuinen van Nederland en is aangelegd bovenop de ondergrondse parkeergarage. Er is een paviljoen om in te sporten en consumeren, een waterpartij met een brede rand die kinderen uitnodigt tot balanceren en overal bevinden zich zitelementen. De parkeergarage vermoed je alleen door de puntige ezelsoren die licht, lucht en misschien ook wel mensen toelaten in het ondergrondse. Verder doet het geaccidenteerde landschap in niets aan parkeren denken en in alles aan genieten. Er zijn 700 parkeerplaatsen, waarvan 60 met elektrisch oplaadpunt, en ruimte voor 1500 fietsen. Het paviljoen vormt een weerspiegeling van het hoofdgebouw.

Het tuinontwerp is van Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten, het paviljoen en de ondergrondse parkeergarage komen uit de pen van Ben van Berkel en de combinatie Antea Group/Reef Infra voerde de engineering en realisatie uit.

 

De stadstuin sluit aan bij de bijzondere ecologie van het Sterrebos, dat aan de ene kant ligt, en op het aan de andere kant gelegen gebied rond het nieuwe station Euroborg. In de architectuur en het landschapsontwerp zijn verschillende kunstwerken verwerkt. De ondergrond van de tuin is deels uit lava opgebouwd: dit creëert de beste omstandigheden voor bomen en beplanting.

Technische uitdagingen

De ontwikkeling van de stadstuin kende met de dakconstructie, het drainagesysteem en diverse waterbuffers vele technische uitdagingen. Omdat er rondom het kantoorgebouw vaak een harde wind staat, is er ook goed gekeken naar de juiste beplanting en verankeringen. Dit mede in relatie tot het beheer en onderhoud van de daktuin. De combinatie Antea Group/Reef Infra is na de oplevering tot maart 2031 verantwoordelijk voor het beheer- en onderhoud van de tuin. Het consortium DUO2 verzorgt tot 2031 de exploitatie van gebouw.

 

Reageer op dit artikel