nieuws

Consument betaalt extra voor retrowoning

Architectuur

Er worden steeds meer woningen in een zogenaamde historiserende bouwstijl gebouwd, ook wel retroarchitectuur genoemd. Uit onderzoek blijkt dat woningbezitters bereid zijn meer te betalen voor dit type architectuur. Retrowoningen zijn 5 tot 14 procent duurder dan andere type woningen, maar blijken niet waardevaster.

Consument betaalt extra voor retrowoning

Het onderzoek De waarde van Stijl is verricht door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en de Amsterdam School of Real Estate (ASRE). Bij retroarchitectuur gaat het bijvoorbeeld om woningen die zijn geïnspireerd op de architectuur uit de jaren dertig van de vorige eeuw of die van zeventiende-eeuwse herenhuizen.

De prijsanalyse is gericht op de 86 Vinex-uitbreidingswijken die Nederland rijk is. Er is onderscheid gemaakt tussen ‘neotraditionele’ en ‘verwijzend naar traditionele’ bouwstijlen. De neotraditionele stijl is in alle opzichten (qua gebouwvorm, gevelcompositie en detaillering) een nabootsing van bouwstijlen uit het verleden. Bij ‘verwijzend naar’ wordt vrijer omgegaan met de historische stijl. Vaak worden bij deze woningen wel de gebouwvorm en gevelcompositie nagebootst, maar ontbreekt de detaillering.

De prijsanalyse laat zien dat woningen die ‘verwijzen’ naar bouwstijlen uit het verleden gemiddeld 5 procent duurder zijn dan niet-traditionele woningen en dat prijzen van neotraditionele woningen maar liefst 14 procent boven die van woningen met een niet-traditionele bouwstijl liggen. In het laatste geval kan een deel van het prijsverschil vermoedelijk deels worden verklaard door het materiaalgebruik en de mate van detaillering en dus hogere bouwkosten.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de bouwstijl geen effect heeft op de waardeontwikkeling van de woning. Sinds het begin van de crisis zijn woningen met verschillende bouwstijlen namelijk in vergelijkbare mate in prijs gedaald. Bij de analyse is er rekening mee gehouden dat woningen in een historiserende stijl gemiddeld groter zijn en mogelijkerwijs aantrekkelijker gelegen.

Bron: Vastgoedmarkt.nl

Reageer op dit artikel