nieuws

Aspen Art Museum in Colorado

Architectuur

In 1979 opende het Aspen Art Museum in Colorado voor het eerst haar deuren. Anno 2005 was het gebouw te klein en werd Shigeru Ban gevraagd het museum van een nieuw onderkomen te voorzien. De Japanse architect heeft in zijn ontwerp gezocht naar de ultieme beleving tussen binnen, buiten en het ontdekken van de kunst.

Aspen Art Museum in Colorado
Aspen Art Museum-mosphere

 

 

Begin deze maand was de heropening van het vernieuwde Aspen Art Museum in Colorado. Met het ontwerp van Pritzker Prize-winnaar Shigeru Ban is de oppervlakte van het museum verdubbeld en de expositieruimte verdrievoudigd. Het ontwerp richt zich op de relatie tussen binnen en buiten en kenmerkt zich door een open programma.

Het gebouw wordt omgeven door een geweven, houten grid. Naarmate de hoogte toeneemt en het uitzicht verbetert, worden de openingen in het grid groter. Faciliteiten als toiletten en kantoren worden vakkundig verborgen achter kleinere openingen.

Impressie van de grote trap. Beeld: Shigeru Ban Architects

Aan de oostzijde van het gebouw is een grote trap geplaatst tussen de houten huid en de binnenconstructie. Een glazen wand deelt de vijf meter brede trap in tweeën. Dit zorgt voor een natuurlijke overgang tussen binnen en buiten. Bezoekers van het museum bestijgen eerst de grote trap aan de buitenkant die leidt tot top van het gebouw. De binnenkant van de grote trap geeft toegang tot de tentoonstellingsruimtes. Deze routing staat analoog aan de beleving in een skigebied: eerst word je naar de top van de berg gebracht, om vervolgens de afdaling te maken. 

Op de derde verdieping van het gebouw bevindt zich een dakterras met beeldentuin, dat vrij uitzicht biedt over de Rocky Mountains. De binnenruimtes van deze verdieping worden overkapt door een grote houten constructie. De golvende structuur ervan sluit aan bij de geweven houten gevel. Middels beloopbare dakramen worden vier van de zes expositieruimten op de tweede verdieping op natuurlijke wijze verlicht. In de noordoostelijke hoek is een glazen lift van 2,5 x 3,7 meter geplaatst. Deze ‘moving room’ biedt, net als de grote trap en het dakterras, een prachtig uitzicht over de bergen.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels