nieuws

Agendatip – Het Nederlandse Rijtjeshuis

Architectuur

Het open karakter van het rijtjeshuis uit de jaren ’60 en ’70 is verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor een gesloten wooncultuur die onder meer wordt bepaald door schuttingen. De meerderheid van de Nederlandse bevolking bewoont een dergelijke woning.

Agendatip – Het Nederlandse Rijtjeshuis

Vier van de ongeveer zeven miljoen huizen in Nederland zijn rijtjeshuizen. Dit betekent dat naar schatting ruim 10 miljoen van de bijna 17 miljoen Nederlanders een rijtjeshuis bewonen. De aaneengeregen identieke woningen die vaak in een carré staan opgesteld, herinneren aan de vorm van een klooster of hofjes. Ze vormen een gemeenschap van gelijke individuen: iedereen heeft hetzelfde huis maar wel met een eigen voordeur en een eigen tuin. Het rijtjeshuis, en zeker de doorzonwoning, staat voor burgerlijkheid, saaiheid en monotonie. Deze reputatie is niet terecht. Het Nederlandse rijtjeshuis is het tegendeel van saai en kent een grote diversiteit. Bovendien heeft het een lange geschiedenis die begint in de oude hofjes in de Nederlandse steden.

Lezing Bernard Hulsman

Naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Het Nederlandse Rijtjeshuis’ die is verlengd van 3 september tot en met 5 oktober, geeft Bernard Hulsman samensteller van de expositie en architectuurcriticus op 17 september in het Architectuur Centrum Nijmegen een lezing. Hulsman is naast architectuurcriticus en -publicist ook redacteur van NRC Handelsblad.

Reageer op dit artikel