nieuws

Agendatip: Freeze van Pieke Bergmans

Architectuur

“Laten zien dat alles anders kan”, dat is wat Pieke Bergmans nastreeft in haar werk. Momenteel toont Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch een selectie uit haar jonge en verrassende oeuvre. Freeze is Bergmans (1978, Sprang- Capelle) eerste museale solotentoonstelling in Nederland, waarvoor ze zelf de vormgeving deed. Er is recent, niet eerder getoond werk te zien waaronder de stoel Melted Bronze en het neonlicht Alive.

Agendatip: Freeze van Pieke Bergmans

Pieke Bergmans studeerde grafisch ontwerp aan AKV/St. Joost in Breda, 3D-design aan ArtEZ in Arnhem, industrieel ontwerpen aan de Design Academy in Eindhoven en product design aan de Royal College of Art in London. Na haar studie opende ze in Amsterdam en Milaan een eigen studio, ook heeft ze een werkplaats in Tilburg.

Kenmerkend voor haar manier van werken is dat ze bestaande productietechnieken manipuleert en oprekt om tot nieuwe vormen te komen. Ze werkt niet vanuit vastomlijnde schetsontwerpen maar laat de eigenschappen van het materiaal tijdens het maakproces een grote rol spelen in het uiteindelijke resultaat. Zo ontstaan series waarbinnen elk object uniek is. Bergmans beperkt zich daarbij niet tot één soort materiaal maar werkt met glas, plastic, keramiek, kunststof en metaal.

Speciaal voor de tentoonstelling heeft filmmaker Pieter van Huystee drie korte filmpjes over Bergmans werkwijze gemaakt. 

Reageer op dit artikel