nieuws

Vitra Slide Tower klaar voor actie

Architectuur

De Vitra-Campus in Weil am Rhein is verrijkt met de Vitra Slide Tower, een ontwerp van Carsten Höller. Met zijn prominente ronddraaiende klok op de top is het een vreemde eend in de bijt naast zijn ‘klassieke’ buren. Met zijn glijbaan vormt de toren een kunstwerk op zichzelf, precies wat Vitra voor ogen had.

Vitra Slide Tower klaar voor actie

De ontwikkeling van de  ruim 30 meter hoge Vitra Slide Tower is een nieuwe stap in de totstandkoming van de Vitra Campus die zijn deuren in 1984 opende met de sculptuur ‘Balancing Tools’ van Claes Oldenburg en Coosje van Bruggen. Daarna kwam in 1989 het Vitra Design Museum van Frank Gehry, het Conference Pavilion van Tadao Ando (1993) en het VitraHaus door Herzog & de Meuron uit 2010.

Vitra Slide Tower

De Vitra Slide Tower van Carsten Höller en de nieuwe Alvaro-Siza Promenade zorgen naast een vergroting ook voor een nieuwe ervaring in het gebied. Tegelijkertijd zorgt de toren voor een topografische heroriëntatie van de Campus. De Promenade, die langs de verschillende architectuurepisodes voert maakt de brandweerkazerne van Zaha Hadid beter toegankelijk. De Vitra Slide Tower benadrukt de wandelroute en is daarnaast ook een zelfstandig werkend element op de route.

Vitra Slide Tower

Constructie

De Vitra Slide bestaat uit drie diagonale kolommen die in de top bij elkaar komen met op het snijpunt een draaiende klok. Het snijpunt meet zes meter in diameter. Bezoekers kunnen de toren beklimmen maar is ook verticaal toegankelijk via een dubbelvlucht trap gemonteerd in de schuine kolommen. Een uitkijkplaform op 17 meter hoogte geeft uitzicht op de Campus en het omringende landschap. Het platform dient daarnaast als startblok voor de 38 meter lange glijbaan in de vorm van een kurkentrekker.

Klok

De klok is van een afstand zichtbaar en is in de avond verlicht. Op de wijzerplaat ontbreken de cijfers. Het is niet duidelijk of het uurwerk verticaal signaleert 00:00 of dat de markering overeenkomt met de diagonaal van de kolommen. Om de 12 uur vormen de wijzers voor een kort moment het Vitra-logo. De klok draait om zijn eigen as en verwijst naar de tijd.

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel