nieuws

Vernieuwing Barones Breda

Architectuur

Rijnboutt gaat winkelcentrum De Barones in Breda vernieuwen. In het van oorsprong door Kraaijvanger Urbis en CZWG uit Engeland ontworpen winkelcentrum worden de winkelruimtes vergroot tot op de begane grond waardoor grotere units ontstaan.

Vernieuwing Barones Breda

 

Om te beginnen worden de entrees van het winkelcentrum aangepakt. De in- en uitgangen (in de Karrestraat, de Lange Brugstraat en de Nieuwstraat) worden duidelijker zichtbaar. De Barones gaat nu als het ware schuil achter de entrees, terwijl het omgekeerde zou moeten. ‘Het kan veel uitnodigender,’ zegt architect-directeur Bart van der Vossen van Rijnboutt, die op dit project samenwerkt met Matteo Kuipers van hetzelfde bureau. ‘Elke entree zou moeten uitstralen dat er vele interessante winkels achter zitten.

 Rijnboutt_Barones

 

Elke ingang krijgt een eigen karakter, passend bij de straat. Goed voorbeeld is de hoofdentree aan de Karrestraat, in een rijksmonument uit 1924 met een karakteristiek torentje. Van der Vossen: ‘Deze ingang is in de loop der jaren verdwenen achter modieuze ingrepen. Hier brengen we de ingang zo veel mogelijk terug naar de oorspronkelijke toestand.’ Aan de Lange Brugstraat krijgt De Barones een terugliggende, glazen entree aan een nieuw voorpleintje. De bestaande panden aan weerszijden van de entree blijven behouden. De kleur van de bestaande gevels, nu terracotta, wordt in lijn gebracht met het straatbeeld van Breda, waarin overwegend rustige lichte kleuren domineren. Matteo Kuipers: ‘Het is de kern van ons ontwerp: we maken het belangrijkste winkelcentrum in het hart van Breda aantrekkelijker, met groot respect voor wat er is.’

Interieur

Ook binnen komt er een gedaanteverandering. In het hart van De Barones komt een centraal plein met eigentijdse horeca, wifi en de mogelijkheid om evenementen te organiseren. De roltrappen verdwijnen uit de gangen. Ook de bekende omloop op de bovenverdieping komt niet terug. ‘Die omloop blijkt niet te werken,’ licht Van der Vossen toe. In het ontwerp wordt de verdieping straks bereikbaar via de begane grond. Het interieur wordt daarmee lichter en ruimtelijker, en er komt meteen ruimte voor grotere winkels. De totale winkeloppervlakte blijft ongeveer gelijk.

De verbouwing gaat van start in de loop van 2014. Tijdens de gehele verbouwing blijft De Barones open voor publiek.

Reageer op dit artikel