nieuws

Tweede leven watertoren Naaldwijk

Architectuur

De monumentale watertoren in Naaldwijk krijgt mogelijk een nieuw leven. HET Architectenbureau wil er een luxe appartementengebouw naast bouwen en onder de koperen koepel een penthouse maken van drie verdiepingen.

Tweede leven watertoren Naaldwijk

 

 

 

Daarmee komt er mogelijk een einde aan jaren gebakkelei over de toekomst van de leegstaande watertoren. Eerdere ontwerpen werden telkens afgewezen, omdat de toren beschermd is als rijksmonument. Er mochten geen balkons aan worden bevestigd of grote ramen in gemaakt. In het nieuwe plan blijft het bouwwerk in stand en komen de meeste voorzieningen als liften in de nieuwbouw naast de toren.

 Watertoren Naaldwijk _ HET Architectenbureau

Architect Rene Hoek van HET Architectenbureau heeft het ontwerp laten uitprinten in 3D, zodat inwoners van Westland het complex kunnen zien. De bouw van de appartementen gaat alleen door, als 70 procent is verkocht.

 Watertoren Naaldwijk krijgt bebouwing door HET Architectenbureau

Pantheon

Het penthouse heeft een oppervlakte van 300 vierkante meter en 360 graden uitzicht naar Rotterdam en Den Haag. De vraagprijs is ruim 1,1 miljoen euro, maar is volgens Hoek het mooiste penthouse van Nederland dankzij de bijzondere lichtinval onder de koperen koepel. In de top komt een klein gat, zoals in het Pantheon in Rome. De appartementen in de toren ernaast moeten zeker 525.000 euro kosten.

De watertoren in Naaldwijk is 1930 en een ontwerp van de bekende architect Hendrik Sangster. Het is al jaren niet meer in gebruik voor de opslag van water, maar geldt wel als een beeldbepalend baken van Naaldwijk. Het gebouw is in de verre omtrek te zien.

 Watertoren Naaldwijk krijgt bebouwing door HET Architectenbureau 

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel