nieuws

Sterkste groei sinds 2007

Architectuur

De totale bouwsom van nieuwe ontwerpopdrachten die architecten hebben ontvangen is in het eerste kwartaal van 2014 met bijna 49 procent toegenomen, vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2013, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Daarmee is dit de sterkste groei sinds 2007. De totale bouwsom groeit al sinds het derde kwartaal 2013.

Sterkste groei sinds 2007

De bouwsom van de opdrachten voor de nieuwbouw van woningen stijgt zelfs met bijna 73 procent, vergeleken met het eerste kwartaal van 2013. Ook de nieuwbouw van utiliteitsgebouwen, zoals kantoren, ziekenhuizen en winkelcentra staat dit kwartaal in de plus. De waarde van deze opdrachten steeg met bijna 47 procent.

Toekomstige bouwactiviteiten

De totale bouwsom voor renovatieopdrachten in de woningbouw neemt eveneens sterk toe, vergeleken met het eerste kwartaal van 2013 met ruim 71 procent. Ook voor renovatie van utiliteitsgebouwen is er groei, al is die met bijna 11 procent minder groot. Bekijk hier de cijfers. Ontwerpopdrachten voor architecten staan aan het begin van de bouwcyclus en zijn hiermee een belangrijke indicator voor toekomstige bouwactiviteiten.

Bron: Vastgoedmarkt

Reageer op dit artikel