nieuws

Sportpark en Clubgebouw Sparta winnen prijs

Architectuur

Het sportpark en clubgebouw van sportvereniging Sparta hebben de Zilveren Berm gewonnen: de prijs voor het beste ruimtelijke plan in Capelle aan den IJssel. Daarmee won dit plan van 160 andere plannen die in 2012 en 2013 werden ingediend. De architect van het clubgebouw Moen & Van Oosten architecten uit Rotterdam, het landschapsontwerp is van Phaea Design uit Duizel.

Sportpark en Clubgebouw Sparta winnen prijs
(c) Roel Dijkstra / Foto: Joep van der Pal Capelle aan den IJssel – uitreiking zilveren berm

 

De jury was unaniem in hun oordeel over de ontwerpen van Moen & Van Oosten architecten en Phaea Design “Het plan is optimistisch, duurzaam en haar potentie is enorm. Zoveel multifunctionaliteit en vanzelfsprekendheid als hier is in Capelle nog nooit gezien. Kenmerkend is een ontwapenende eenvoud. Het landschapsontwerp laat ontspannen en divers gebruik toe waarbij sprake is van een toevoeging aan de natuur en het Schollebos als totaal. Het clubgebouw is herkenbaar door de bijzondere dakvorm en heeft een grote samenhang met de omgeving.”

Uit de 160 bouwplannen die in 2012 en 2013 werden ingediend, werden de tien beste gekozen. Deze zijn beoordeeld door een vierkoppige jury. Alle plannen zijn bezocht en zijn vervolgens beoordeeld op basis van de criteria Vitruvius: een Romeinse bouwmeester die met de woorden Firmitas (stevigheid), Utilitas (bruikbaarheid) en Venustas (schoonheid) aangaf wat naar zijn mening bepalend is voor de ruimtelijke kwaliteit. Er waren ook twee eervolle vermeldingen; één voor Clubgebouw VVC Zwervers en één voor uitbreiding van een monumentale woning aan de Raadhuisstraat.

De Zilveren Berm wordt sinds 2005 tweejaarlijks uitgereikt en heeft als doel burgers, ontwikkelaars, architecten en ambtenaren te stimuleren in het ontwikkelen van plannen, die op een positieve wijze bijdragen aan de verbetering van de ruimtelijke kwaliteit van de gemeente. De prijs is genoemd naar de berm, een vissoort die in vroeger tijden in de Hollandsche IJssel zwom, en die vandaag de dag het stadswapen van Capelle aan den IJssel siert.

Reageer op dit artikel