nieuws

RiF010 beste Stadsinitiatief 2014

Architectuur

Rotterdammers hebben RiF010 gekozen tot winnaar van het Stadsinitiatief 2014. Midden in de binnenstad komt een watersportgebied met schoon water en hoge golven. Voor het winnende initiatief is dit jaar 3 miljoen euro beschikbaar. RiF010 heeft het hele bedrag nodig om het initiatief uit te voeren. Daarnaast brengen co-financiers ruim € 580.000,- in.

De verwachting is dat in juni 2015 de eerste watersporters over de golven van de Steigersgracht surfen. De initiatiefnemers zijn een stichting zonder winstdoel, de eventuele winst komt ten goede aan culturele en sportevenementen en het bereikbaar maken van watersport voor de jeugd.

Vanaf juni 2015 kunnen watersportliefhebbers zich uitleven op de Steigersgracht. Dit gebied tussen de Hoogstraat en de Blaak wordt omgetoverd tot een watersportgebied met schoon water en hoge golven. Hier kunnen Rotterdammers surfen, raften, kanoën, zwemmen, waterpoloën en scubaduiken.

  

Van april tot oktober organiseert RiF010 een programma dat jong tot oud stimuleert te watersporten. Jongeren kunnen tijdens de gymles of sportdag kennismaken met sporten die doorgaans niet voor iedereen bereikbaar zijn. ‘s Zomers worden allerlei evenementen georganiseerd, denk aan surfwedstrijden, wedstrijdzwemmen in een 50-meter bad, waterpolowedstrijden en schoonspringen. Het nog aan te leggen terras aan de gracht geeft uitzicht op het waterspektakel.

 

In totaal hebben 21.552 Rotterdammers hun stem uitgebracht op Het Stadsinitiatief van 2014. Hiervan gingen er 9.086 (42%) naar het winnende initiatief RiF010. Dat zijn 13 stemmen meer dan de winnaar van vorig jaar, De Schaatsbaan, binnensleepte. De Hef is nummer twee van het Stadsinitiatief 2014 geworden met 8087 (37,5%) stemmen. Op de derde plaats eindigde Hart voor jouw wijk met 2337 (11%) stemmen. De andere initiatieven waren RRRoots (739 stemmen), Het Kanon van Rotterdam (536 stemmen) en 010BMXRacing (523 stemmen). Er zijn 244 blanco stemmen uitgebracht.

Het Stadsinitiatief

De board (bestaande uit Marianne van den Anker, Rudy Stroink, Dick van Well, Henk de Bruijn, Stef Fleischeuer en Prya Bisambhar) die deze selectie heeft gemaakt, adviseert het college om met de overgebleven finalisten om tafel te gaan. Het advies is om te kijken op welke wijze, bijvoorbeeld met andere partners uit de stad, ook hun plannen te verwezenlijken.

Het Stadsinitiatief 2014 was de laatste ronde in deze vorm. Het college werkt aan een nieuwe regeling waarbij budget beschikbaar komt voor initiatieven uit de stad. De ervaringen vanuit het Stadsinitiatief worden hierin meegenomen. 

Reageer op dit artikel