nieuws

Opening NBD Biblion Zoetermeer

Architectuur

Afgelopen week is in Zoetermeer het nieuwe pand van NBD Biblion officieel geopend. De door LIAG architecten en bouwadviseurs ontworpen huisvesting is flexibel, energiezuinig en heeft een open structuur.

Opening NBD Biblion Zoetermeer

 

 

De nieuwbouw van LIAG bevat een grote productiehal en een kantoorgedeelte. Op het dak van de productieruimte wordt geparkeerd, zodat er met minder grondoppervlakte een compact gebouw is gerealiseerd. Het gebouw volgt de vorm van de directe omgeving en door de verschillende witte banden in de gevel lijkt het op een stapel papier die precies in de vorm van de plek is gesneden. De gevelbanden accentueren de verdiepingen en laten de kantoorruimten samenvloeien met de productieruimte.

 LIAG NBD Biblion Zoetermeer 

De getrapte invulling tussen de gevelbanden tonen enerzijds een zakelijke en strakke gevel, anderzijds verandert de gevel in een kleurenspel waarbij de verschillende kleurvlakken boekenruggen voorstellen. De gevelbanden transformeren hierdoor als het ware in boekenplanken met een ruim assortiment aan boeken, een knipoog naar de opdrachtgever. Deze ‘boek-panelen’ hebben een ‘ventilatie-luik’ en zijn zo georiënteerd dat ze tevens als zonwering dienst doen.

Duurzaam

Het energieconcept voor het gebouw is zeer duurzaam door het toepassen van meerdere energiebesparende technieken. Er wordt gebruikgemaakt van warmtepompen in combinatie met warmte- en koudeopslag in de bodem (wko). Hieraan gekoppeld is het parkeerdak met hellingbaan, dat in de winter wordt verwarmd vanuit de wko-installatie en zo sneeuwvrij wordt gemaakt. Overal in het gebouw is ledverlichting toegepast, ook in de techniekruimten en andere secundaire ruimten.

Reageer op dit artikel