nieuws

KCAP wint selectie Toren Striga 1 Antwerpen

Architectuur

KCAP Architects & Planners is samen met evr-Architecten de winnaar van de architectenselectie Toren Striga 1 in Antwerpen. Opdrachtgever Triple Living en de stedelijke diensten selecteerde het team voor het ontwerp van een van de drie woontorens binnen het project Nieuw Zuid, het nieuwe woongebied aan de Schelde in het zuiden van Antwerpen. Het masterplan hiervan is afkomstig van Studio Associato Secchi-Viganò.

KCAP wint selectie Toren Striga 1 Antwerpen

 

Het winnende voorstel van KCAP en evr-Architecten is een gevarieerde woontoren met geïntegreerde kantoor- en commerciële functies. Met zijn bijzondere ligging aan het park van het nieuwe woongebied rijst de toren met 80 meter hoogte als een nieuw icoon voor Antwerpen Zuid omhoog. Het 15.000 m2 omvattende gebouw bestaat uit een onderbouw van vier lagen en een 26 verdiepingen tellende toren. Beide vormen één geheel.

KCAP Riga Toren Antwerpen 

In de torens een ruim aanbod aan verschillende woontypologieën voor verschillende doelgroepen: jonge gezinnen, ouderen, “co-housers”, alleenstaanden en werkende stellen. Gezien de locatie aan het park bevinden zich een groot aantal woningen op maaiveldniveau.

KCAP Riga Toren 1 Antwerpen 

De gevels bieden ruimte aan individuele invullingen met terrassen, tuinen, wintertuinen en/of tuinbergingen. De terugspringende gevelvlakken worden ingericht als collectieve groene tuinen voor de bewoners. De plint bevat een dubbel hoge passage, lobby’s voor de kantoren en de woningen en een actief grondgebonden woonprogramma.

KCAP Riga Toren 1 Antwerpen 

KCAP Riga Toren 1 Antwerpen 

De woningen zijn compact en efficient georganiseerd en omgeven door een flexibele structuur, die is ontworpen als een dubbel hoog raster, waarbij de toekomstige bewoner de kans krijgt te kiezen uit geïndividualiseerde invullingen zoals balkons, serres, kleine bergingen en groenelementen.

Een constructieve structuur met centrale kern zorgt voor de flexibiliteit in de verdeling van de woonvormen, het aantal woningen per verdieping en mogelijke aanpassingen op een later tijdstip. Het duurzaamheidsconcept in de toren richt zich op de technische elementen zoals duurzaam materiaalgebruik, groene daken, zonnepanel en een geïntegreerd grijswatersysteem. Gebaseerd op wind- en bezonningsstudies is een compact, energie-efficiënt en -productief bouwvolume ontworpen.

KCAP Toren Riga 1 Antwerpen 

Jury
In het oordeel van de jury is “het ontwerpteam erin geslaagd om een integraal duurzaam ontwerp voor te stellen. Zowel sociale als technische aspecten werden uitgewerkt en kregen een architecturale vertaling.  Het is een integraal concept, gezinsvriendelijk en bovendien ook een elegant en licht gebouw.”

KCAP Riga Toren 1 Antwerpen 

 

Reageer op dit artikel