nieuws

Homemade-concept voor thuisgevoel

Architectuur

Heren5 architecten laat bewoners zelf de indeling en het aanzicht van hun toekomstige woning in Het Pakhuis bepalen, volgens het Homemade-concept. In de Amsterdamse Houthaven is deze week begonnen met de bouw van dit woningbouwproject, een coproductie van ontwikkelaar ASR en de architecten.

Homemade-concept voor thuisgevoel

 

Het Homemade-concept stelt bewoners in staat de plek en grootte van de woning te kiezen en in samenwerking met Heren5 de indeling naar eigen keuze te bepalen. Op de website konden toekomstige bewoners kijken welke woningen hen aanspreken. Online konden ze wijzigingen aanbrengen in de indeling van de woning en later in gesprek met de architect de voor- en achterkant samen te stellen.

Het Pakhuis ligt in Blok 0 in de Houthaven en is het eerste bouwblok dat in deze nieuwe woonwijk wordt gebouwd. Het robuuste uiterlijke van het pakhuis refereert aan de pakhuizen in de binnenstad van Amsterdam. De karakteristieke puntdaken geven het blok een eigen identiteit. Het project bestaat 34 appartementen, 3 herenhuizen, een studio en een gezamenlijke binnentuin.

Karakteristieken pakhuizen

Het basisontwerp van Het Pakhuis vindt zijn inspiratie in het klassieke pakhuis. Dit is vaak een smal en hoog pand op een diep perceel met een voorgevel die licht hellend naar voren is gebouwd om de goederen te hijsen. Het huis bestaat uit een begane grond, ‘het onderstuk’ en de verdiepingen, ‘de zolders’. De pakhuizen zijn meestal afgewerkt met een ‘kroon’.
De kleuren van de klassieke pakhuizen blijven eeuwenlang hetzelfde; met lijnolie ingesmeerde bakstenen gevels, witte kozijnen en groene luiken. De binnenkant van de luiken is blauwgrijs of rood. Aan de binnenzijde van de luiken lopen de planken horizontaal, aan de buitenzijde juist verticaal.

Binnentuin door bewoners

Aan de buitenkant van het luik staat soms de naam of het nummer van het pakhuis. Het meest populair waren de namen van landen en steden. Maar ook de namen van goederen die in de pakhuizen lagen opgeslagen waren populair. Veel pakhuizen hebben een gekleurde gevelsteen. De hijsbalk in de gevel is onlosmakelijk verbonden met de vaak bijzondere geschiedenis van het pakhuis.

Tussen het hoge blok aan de Haparandaweg en het lage blok aan de kade ontstaat een binnentuin. Deze tuin is bereikbaar via een poort aan de Haparandaweg. Wat voor tuin het wordt, bepalen de bewoners. Ontwikkelaar ASR schrijft daarom samen met hen een prijsvraag uit voor het ontwerp van deze binnentuin.

Reageer op dit artikel