nieuws

Design van de week: The Body

Architectuur

De manier waarop we zitten is sterk cultureel bepaald. Vanuit een interesse in primair menselijk gedrag en de psychologie van het zitten startte ontwerper Kirsi Enkovaara haar project. The Body moedigt aan om een eigen manier van zitten te vinden die aangeleerde culturele normen verwerpt. Het flexibele meubel nodigt uit om vervormd te worden om een gewenste houding te ondersteunen.

Design van de week: The Body

“Als we zitten of liggen zijn we meer ontspannen en minder bewust van onze omgeving. Dit is waarom de constructie van het zitmeubel de kwaliteiten van de tastzin moet reflecteren: tactiliteit en geborgenheid bezorgen ons comfort”, aldus Kirsi Enkovaara.

 

Het object bestaat uit acht stoffen banden die zijn gevuld met rijst. De zes meter lange canvas structuur kan op verschillende manieren in elkaar worden gevouwen. Enerzijds zorgt de wrijfweerstand van de rijst voor stijfheid wanneer het wordt gevouwen. Anderzijds voelen de oppervlakten aan als een zacht kussen wanneer er geen druk op de rijst staat.

 

Rijst is een duurzaam en makkelijk te verkrijgen materiaal. In Japan wordt het al lange tijd gemaakt om kussens van te maken. Omdat het een natuurlijk product is, is het een goed ecologisch alternatief voor veel typen schuim.

 

Reageer op dit artikel