nieuws

Traphuis Onix

Architectuur

In het buitengebied van Almelo staan her en der wezensvreemde notarishuizen en met rietgedekte landhuizen. Als je niet beter wist, zou je denken dat in Nederland de Amerikanisering definitief heeft toegeslagen. Beide vormen van welstandsvrij bouwen kom je inmiddels overal in Nederland tegen. Door de financiële crisis lijkt deze ontwikkeling te stagneren, al weet niemand voor hoe lang. Is het straks over drie jaar weer ‘business as usual’, of vormt de crisis een disruptie, zoals dat tegenwoordig modieus heet?

Tekst: Harm Tilman

Aan de rand van dit welstandsvrije gebied heeft het Groningse bureau Onix recent een huis opgeleverd dat het laatste suggereert. In dit huis wonen Tjeerd Willem en Erna, de opdrachtgevers, met hun dochter op verschillende hoogten. De woning spiraalt naar boven, telt tien plateaus die elk ruimte bieden aan verblijf, en eindigt op het dakterras. Elk vloerniveau verspringt 75 centimeter, waardoor een gevoel van continue ruimte is ontstaan. Aangezien de hoogteverschillen gering zijn, zijn de plateaus niet afgezet met balustraden

 
Fotograaf: Peter van der Knoop

De oriëntatie op de plateaus wisselt voortdurend. Hoogte, wonen, uitzicht en functionaliteit gaan steeds een andere relatie met elkaar aan. Dit traphuis is geheel opgebouwd uit hout. Het exterieur is bekleed met verticale houten planken, het interieur met Arauco-multiplex. Tjeerd Willem heeft zelf de wanden in zijn werkkamer afgebouwd en in de keuken een aanrechtblad van beton gestort. Het interieur is een megameubel waarin trap, vloeren, wanden, plafonds en kasten één geheel vormen. In de toekomst kan dit megameubel moeiteloos verder worden verrijkt door er delen aan toe te voegen of af te halen.

Benieuwd naar het volledige artikel over het Traphuis van Onix? Bestel hieronder de Architect!

 Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel