nieuws

Tips! Dag van de architectuur – 21 juni

Architectuur

Hij komt er weer aan: de Dag van de Architectuur. Met het thema van dit jaar ‘Mensen maken de stad’ ontdek je dat iedereen de stad kan maken. Steeds vaker zijn het bewoners zelf die bepalen hoe de omgeving eruit ziet. Natuurlijk zetten in veel steden interessante gebouwen hun deuren weer open. Daarbij zijn er door het hele land activiteiten rond het thema. Vergeet niet op tijd de reserveren. Waarvoor? Bekijk hier de tips van de redactie!

Amsterdam

In Amsterdam leidt NRC-redacteur Tracy Metz een talkshow rond het thema ‘Mensen maken de stad’. Architecten en beleidsmakers gaan met elkaar in gesprek over onderwerpen als ‘Community architecture’ en het inrichten van een nieuw te creëren publiek ruimte. Daarnaast is een aantal jonge architecten gevraagd hun visie over het Centrum Eiland in pecha kucha vorm toe te lichten. Ook worden twee nieuwe broedplaatsen geopend. Op De Ceuvel in Noord vind je tweedehands woonboten tussen bodemreinigende planten. Langs de bamboe boardwalk worden diverse nieuwe initiatieven gestart. In West opent WOW Amsterdam met een dag vol activiteiten, workshops en een lokale markt. En voor wie zijn boekenkast voor een leuk prijsje wil vullen is er een boekenmarkt in Acram.


De Ceuvel (bron: www.deceuvel.nl) 

Utrecht

Benieuwd wat de nieuwe generatie architecten gaat bieden? In Utrecht exposeert Archiprix de selectie van de 27 beste Nederlandse afstudeerplannen op het gebied van de architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur. Ontdek het en bekijk gelijk de hal van het nieuwe Stadskantoor. Op zondag is het Stationsgebied het middelpunt en zullen Herman Hertzberger, Jo Coenen, Pieter Bannenberg en Thijs Asselbergs een lezing geven over TivoliVredenburg

Rotterdam

In Rotterdam zijn twee interessante groene projecten te bezichtigen. Het nieuwe Dakpark op de nieuwe winkelstraat langs de Merwe Vierhavens dat geïnitieerd en onderhouden wordt door bewoners, en de Dakakker bovenop het Schieblock, waar groenten, kruiden en eetbare bloemen voor lokale restaurants worden verbouwd. Ook opent Proeftuin Feijenoord de deuren. Voor en door de wijk is deze sporthal ingericht met van alles waar de wijk behoefte aan heeft. Met meer dan zestig initiatieven wordt de stad hier bottom-up ontwikkeld.

 Dakakker (bron: www.dagvandearchitectuur-rotterdam.nl, fotograaf: Ossip van Duivenbode)

Den Haag

Dat mensen de stad maken wordt duidelijk in Den Haag, waar bewoners ook zelf een Buurt biënnale hebben georganiseerd. In het Oude Centrum van Den Haag zijn talloze initiatieven van bewoners te vinden, variërend van een galerie tot een tuin op een braakliggend terrein of appartement dat verhuurd wordt aan toeristen. De biënnale laat zien hoe bewoners een afbraakbuurt veranderden in een levendige stadswijk.

Delft

In Loods015 Delft kun je zelf met de handen uit de mouwen om aan de Spoorzone te werken. Rico Heijkant van Deelhout werk met lokale sloopmaterialen om tijdelijke, mobiele onderkomens te creëren met verschillende functies: flexibele werkplekken voor studenten en zelfstandigen, winkeltjes, eettentjes, zelfstandige ruimten voor educatieve of kunstzinnige exposities. Neem een kijkje, of trek oude kleren aan en help zelf mee met zagen, bouwen en timmeren.

Reageer op dit artikel