nieuws

Intrinsieke energie

Architectuur

Deze maand aandacht voor Shigeru Ban in de techniekrubriek. Niet vanwege het feit dat hij een paar dagen geleden in Amsterdam de Pritzkerprijs in onvangst mocht nemen, maar omdat zijn Tamedia-gebouw in Zürich ons iets leert over de intrinsieke energie die verstopt zit in gebouwen.

Intrinsieke energie

 

 

 

De term verwijst naar de hoeveelheid energie die gebruikt wordt om een product of bouwdeel te vervaardigen, maar ook de benodigde energie voor het slopen van een gebouw. Auteur Tim Habraken legt uit hoe je als architect moet omgaan met intrinsieke energie. Vervolgens legt hij het Tamediagebouw langs de lat. Dit kantoorgebouw heeft een houten draagstructuur en vele high- en lowtech features. Samen maken deze het gebouw op alle vlakken energiezuinig.

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel