nieuws

de Architect Projectbezoek: Erasmuspaviljoen

Architectuur

De voorheen grijze campus van de Erasmusuniversiteit heeft een metamorfose ondergaan. Hij wordt tegenwoordig doorsneden door twee nieuwe levendige assen. Waar de ruimte tussen de modernistische gebouwen eerst was gevuld met auto’s, staan nu bomen en bankjes. Op de kruising van deze assen, in het hart van de universiteit, ligt het Erasmuspaviljoen: een mooi gebouw voor Projectbezoek#9 van de Architect

Verslag door Willem Wopereis

Opdrachtgever

Als manager van Erasmus vastgoed, verheldert Bas Takens de strategie achter de ruimtelijke ingrepen van de laatste jaren. Zichtbare ontmoeting staat centraal. Waar de campus eerst puur een plek was om te leren, is het nu ook een plek om te wonen en te verblijven. Bij het imago van een internationale universiteit horen aantrekkelijke entrees en een groene, autoluwe campus. In het stedenbouwkundig plan wordt de verdichting gecentreerd, zodat twee levendige assen ontstaan, en verdwijnen de auto’s in een parkeergarage. Om studenten na de les op de campus te houden is het Erasmuspaviljoen ontwikkeld. Een plek voor cultuur, ontmoeting en gezelligheid.

 
vlnr: Sander Woertman (eindredacteur de Architect), Bas Takens (manager vastgoed Erasmus Universiteit), Stefan Prins (projectarchitect Powerhouse Company)

Het project zou een duurzaam en bruisend icoon moeten worden dat de nieuwe tijd laat zien. Hiervoor zocht de universiteit een eigenzinnige architect met een uitgesproken visie en ervaring met spraakmakende gebouwen. Powerhouse Company en De Zwarte Hond wonnen de competitie, waarvoor 34 inzendingen binnenkwamen. De bureaus werken vaker samen binnen een solitair opererend team waarin expertise van beide kanten wordt gecombineerd.

  

Architect

Volgens projectarchitect Stefan Prins van Powerhouse Company ligt het succes in de integrale benadering van programma, duurzaamheid en identiteit. Het gebouw is vierkant en alzijdig georiënteerd. Het programma van studieplekken, vergaderruimtes, grand café en foyer is met oog op een juiste oriëntatie slim aan elkaar geweven rond de functionele kern. Het hoogteverschil wordt opgevangen door trappen en hellingbanen die doorlopen in de openbare ruimte. Als een paddenstoel hangt het theater boven de begane grond. Uniek is het gebogen houten plafond dat overloopt in de binnenwand.

 
rondleiding met uitleg van Derako

Stefan Prins benadrukt dat de conflicterende eisen van transparantie en duurzaamheid tot discussies leidden met de opdrachtgever. Echter zijn ze wel de basis voor een van de kwaliteiten van het paviljoen. Het is een dynamisch gebouw dat zich aanpast aan het daglicht. Om de glazen wand zit een ingenieus lamellensysteem dat ze grotendeels zelf uitdachten. In gesloten toestand vallen de lamellen over elkaar heen, en vormen ze een gesloten gevel. De liefde voor het detaillering is hierin duidelijk zichtbaar.

 
afhankelijk van het licht worden de lamellen deels of volledig gesloten

Hout

Het interieur heeft door het massief houten plafond- en wandsysteem een warme uitstraling. De houten latten zijn onzichtbaar met roestvrijstalen clips bevestigd op aluminium profielen. Het open systeem voorziet tevens in een uitstekende akoestiek. Derako ontwikkelde het systeem, met het idee van de ontwerpers als uitgangspunt. De juiste curve voor de profielen is computergestuurd (CNC) uitgefreesd via het BIM-model van de architecten. De hoekaansluiting vormden een heikel punt. Omdat twee curves elkaar daar ontmoeten, moest er dubbel in verstek worden gezaagd.

 
tijdens de borrel is er nog volop ruimte voor vragen

De houten latten zijn van Amerikaans ‘red oak’ hout, een duurzame hardhout soort. Volgens de American Hardwood Export Council Europe groeit hardhout in Amerika nu sneller dan dat het wordt gekapt. De groei is natuurlijk en wordt nauwelijks aangeplant. Door de vruchtbare bodem zijn geen meststoffen nodig. Daarbij is het hardhout vaak CO2-neutraal. Volgens hun berekening heeft de CO2-opname door de gepakte bomen de totale productie-uitstoot voor het hout in het Erasmuspaviljoen gecompenseerd.

Een aantal keer per jaar wordt door de Architect een openbaar projectbezoek georganiseerd. Naast een rondleiding door het gebouw worden onder andere architecten en opdrachtgevers uitgenodigd voor een lezing.

 

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels