nieuws

Bliksembezoek Jean Nouvel aan Rijswijk

Architectuur

Gisteren legde Mark Rutte de eerste steen van het nieuwe European Patent Office te Rijswijk. Jean Nouvel was persoonlijk aanwezig om het ontwerp toe te lichten. Voor het transparante en elementaire ontwerp liet de bekende architect zich inspireren door het Nederlandse landschap. Licht en lucht zijn de basiselementen van het ontwerp ‘Floating in the air’.

Bliksembezoek Jean Nouvel aan Rijswijk

Verslag door Willem Wopereis

“Als ik ergens arriveer dan kijk ik naar het landschap. Wat mij hier opviel is de verre horizon, die doet me denken aan de zee. De belangrijkste vraag was hoe het gebouw in het landschap geïntegreerd kon worden”, aldus Jean Nouvel.

Het concept is dat het gebouw opgaat in de lucht. Het ontwerp is een lange smalle schijf van meer dan 100 meter hoog die oprijst uit het water. Opvallend is de dubbele gevel die aan een kant maar liefst zeven meter breed is. In deze zonwerende gevels van transparant glas wordt de lucht gereflecteerd. Tussen de twee lagen glas liggen over de lengte van de gevel lange lijnen met kleurige vegetatie, die vanuit het interieur de horizon benadrukken.

Volgens Jean Nouvel staat het welzijn van de werknemers centraal. “Het ontwerp onthult de schoonheid van de plek. In de kantoren heb je het gevoel alsof je in de lucht zweeft. De hoge transparantie maakt de veranderingen van het weer voelbaar”.

De flexibele plattegronden worden ingedeeld met glazen panelen die ook opengeschoven kunnen worden. Hierdoor wordt licht van twee zijdes geïntegreerd. De houten vloeren en meubels in combinatie met glas, staal en aluminium geven tevens een warme uitstraling. Aan het ontwerp zijn extra ruimtes toegevoegd, zoals een daktuin met weids uitzicht over het landschap.

Het kantoorgebouw is met  80.000 m2 een van de grootste ontwikkelingen in Nederland op dit moment. Het wordt ontwikkeld volgens een Design Build contract, waarvoor 8 partijen zich inschreven. Een jaar geleden werd bekend dat een consortium bestaande uit J.P. van Eesteren, Croon Elektrotechniek en Wolter Dros de aanbesteding won. Voor het ontwerp werkte Ateliers Jean Nouvel samen met Dam en Partners architecten.

De transparantie en reflecties in de renderings zijn prachtig. Of deze er in het echt ook zo uit gaan zien weten we over 3 jaar. In 2017 moet de bouw zijn afgerond.

 

Afbeeldingen:
© Ateliers Jean Nouvel, Dam Partners, New Main B.V. – J.P. van Eesteren | Croon | Wolter Dros | TBI

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels