nieuws

Architectenbureaus breiden werkgebied uit door crisis

Architectuur

Een ruime meerderheid van de architectenbureaus (70 procent) is actief bij het ontwikkelen van nieuwe diensten buiten de traditionele werkzaamheden. Zo’n 60 procent van de bureaus werkt actief samen met andere partijen in de bouwketen.

Architectenbureaus breiden werkgebied uit door crisis

Bureaus herpakken zich na jarenlange economische neergang en investeren weer meer in opleidingen. Dit blijkt uit het recentelijk uitgevoerde verdiepingsonderzoek van de BNA.

Bij één op de vijf bureaus zijn er alternatieve plannen in ontwikkeling voor een spin-off van het traditionele werk. Ruim één op de drie kantoren is bezig met een nieuw plan voor de nieuwe marktsituatie. Fred Schoorl, BNA-directeur: ‘De transitie in de architectenbranche is bittere noodzaak. Meer dan de helft van de werkgelegenheid en de omzet is sinds het uitbreken van de crisis in 2008 verdwenen. Het is goed te zien dat bureaus anticiperen op de nieuwe marktomstandigheden. De branche is al enige tijd bezig zichzelf opnieuw uit te vinden. Nu zien we het ook concreet in de cijfers terug.’

Reageer op dit artikel