nieuws

Tempelhof Berlijn blijft groene vlakte

Architectuur

Het oude vliegveld Tempelhof in hartje Berlijn blijft een uitgestrekte groene weide. Plannen van de gemeente om de locatie grondig te renoveren en er chique appartementen neer te zetten, zijn van tafel.

Tempelhof Berlijn blijft groene vlakte

 

 

In een referendum konden de Berlijners voor of tegen de plannen stemmen. Een meerderheid van zo’n 64 procent wil dat alles bij het oude blijft.

De bouwplannen van de gemeente stuitten op weerstand van veel Berlijners, die het vliegveld sinds de sluiting in 2008 als park gebruiken. De actiegroep 100% Tempelhofer Feld haalde zo’n 200.000 handtekeningen op en wist daarmee een referendum af te dwingen. De Berlijners brachten tegelijkertijd hun stem voor de Europese Verkiezingen uit.

Woningtekort

De gemeente wilde de appartementen bouwen vanwege het tekort aan woningen in de stad, maar de meerderheid wil het terrein behouden als recreatiegebied. Op zonnige dagen branden barbecues en gaan vliegers de lucht in. Tegenstanders zijn bang dat met bebouwing het karakter van het park verloren gaat.

De BBU, de grootste woononderneming van Berlijn, is bang dat Berlijn na het referendum in de problemen komt. “Als burgers grote bouwprojecten met een referendum tegenhouden dan geeft dit een verkeerd signaal af bij investeerders. Het woningtekort wordt dan niet opgelost.”

Reageer op dit artikel