nieuws

Rozet verkozen tot Beste Gebouw van 2014

Architectuur

Zojuist is in Utrecht in Tivoli Vredenburg De Rozet uitgeroepen tot Beste Gebouw van het Jaar 2014. Het Kenniscluster van Neutelings Riedijk kreeg de prijs uit handen van juryvoorzitter Paul Schnabel. De publieksprijs werd door Minister Stef Blok (Wonen) uitgereikt aan Cultuurhuis Energiehuis Dordrecht van Tenbras Westinga/Interieur en Stedenbouw.

Rozet verkozen tot Beste Gebouw van 2014

 

Uit het juryrapport:

‘De opgave om op een langgerekte kavel, op de overgang tussen het historische centrum en het ontwikkelingsgebied Rijnboog, een huis te maken voor de bibliotheek, het kunstbedrijf, de kunstuitleen, de Volksuniversiteit en het Historisch Museum Arnhem was ingewikkeld. Maar met hun ontwerp voor Rozet – vernoemd naar de geveldecoratie – heeft Neutelings Riedijk de ‘puzzel’ subliem opgelost. Rozet is onmiskenbaar een icoon, een aanjager binnen de stadsontwikkeling, maar met zijn publieke interieur even goed een ontmoetingspunt en een podium voor stedelijke activiteiten’.

Rozet wint nipt van het Rijksmuseum als genomineerde in dezelfde categorie. De jury gaf de overwinning aan Rozet vanwege de meervoudige waarde van het gebouw. Niet alleen in de eigen categorie Identiteit & Icoonwaarde sprong Rozet eruit, maar ook in de categorieën Leefbaarheid & Sociale Cohesie en in Stimulerende Omgevingen zou Rozet niet misstaan.

 Energiehuis Winnaar Publieksprijs BNA Gebouw vh Jaar 2014
Cultuurhuis Energiehuis Dordrecht. Foto Christiaan de Bruijne

Publieksprijs

De winnaar van de Publieksprijs, Cultuurhuis Energiehuis Dordrecht van TenbrasWestinga / Interieur en Stedenbouw kreeg de prijs uit handen van minister Blok voor Wonen en Rijksdienst. Het publiek liet via Facebook weten wat ze van het Energiehuis vonden. 

Genomineerden

Voor de titel waren zes projecten genomineerd waaronder Villa Kogelhof de winnaar van de ARC13 Architectuur. Ook loofde de jury twee eervolle vermeldingen uit aan in de categorie Particulier Woonbeleving is dit ‘Alles gescheiden, behalve tafel en bed’ (Wassenaar) van Kavander Architectenbureau BNA. En Uitbreiding Museum De Fundatie (Zwolle) van Bierman Henket architecten.

 Meer informatie

Reageer op dit artikel