nieuws

Renovatie stadsbibliotheek Arnhem

Architectuur

V8 Architects is ingeschakeld voor de renovatie van het kantoor- en winkelgebouw aan de Koningstraat in Arnhem, het pand waarin jarenlang de stadsbibliotheek was gehuisvest. Door de verhuizing van de bibliotheek naar een nieuwe locatie ontstond ruimte om het pand een nieuwe bestemming te geven. In de toekomst gaat het gebouw door het leven met de illustere naam Building 026.

Renovatie stadsbibliotheek Arnhem

 

Het gebouw ligt op een breuklijn in de stad, balancerend tussen de historische binnenstad en het naoorlogse weefsel eromheen. Het pand stamt uit de jaren zeventig en heeft door zijn strakke, modernistische gevel met lange horizontale lijnen een strenge en gesloten uitstraling. De herontwikkeling maakt een einde aan het introverte karakter en zorgt dat het gebouw zijn scharnierpositie in Arnhem benut.

De transformatie van V8 Architects bestaat uit twee belangrijke ingrepen: het creëren van ruimtelijke overmaat in het gebouw en het aanbrengen van een nieuwe gevel. De ruimtelijke overmaat ontstaat door twee entresolvloeren te verwijderen, een nieuwe vloer toe te voegen en de bestaande kantoorvloeren op te schonen. Deze ingrepen maken het gebouw op functioneel vlak toekomstbestendig.

Nieuwe gevel

Het gevelontwerp benadrukt de scharnierpositie van het gebouw in het stedelijk weefsel en is opgetrokken uit glas in rechthoekige kaders. Deze kaders verwijzen naar de kozijnen van de historische pandjes uit de binnenstad. Hiermee refereert de gevel aan de menselijke maat. Richting de naoorlogse stad krijgt de gevel geleidelijk meer glas, waardoor de achterliggende vloerenstructuur steeds zichtbaarder wordt. Hiermee sluit het gebouw aan bij het meer abstracte karakter van het naoorlogse weefsel.

Ornament

In de glasplaten is een verticale ribbel aangebracht als ornament. Deze ribbels geven het gebouw een extra laag en benadrukken het verticale gevelritme op de achtergelegen structuur van vloeren en borstweringen. Doordat de ribbels voornamelijk op de zuid- en westgevel zijn aangebracht, waaiert een mooie reflectie van zonlicht het nabijgelegen plein over.

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel