nieuws

Onzekere toekomst Tschumi’s ANIMA

Architectuur

De eerste Italiaanse opdracht van Bernard Tschumi Architects gaat waarschijnlijk niet door. De plannen zijn tegengehouden door de regionale bureau voor toezicht op architectuur en landschappelijk erfgoed. Het nieuwe culturele centrum in Grottammare had in 2017 de deuren moeten openen.

Onzekere toekomst Tschumi’s ANIMA

Het nieuws kwam op dezelfde dag als de opening van een grote overzichtstentoonstelling van het werk van Tschumi in Centre Pompidou in Parijs, waar ook de plannen voor ANIMA tentoongesteld worden. Het ontwerp van Bernard Tschumi Architects is een vierkant waarvan de witte gevels op verschillende manieren zijn geperforeerd. Binnen de 10.000m2 zijn vier lichthoven gepland waarlangs het diverse culturele programma is geordend. Alle functionele ruimtes zijn rond een grote kern gelegd. Deze flexibele ruimte kan op meerdere manieren worden opgedeeld en vormt met 1.500 plekken het hart van het ontwerp.

 
lichthof

In Nederland heeft Tschumi wel succes. In Den Haag worden momenteel de laatste loodjes gelegd aan de nieuwe passage. Dit gebouw ligt in het verlengde van de bestaande passage en verbindt zo de Grote marktstraat met de Spuistraat. Naar winkels zal het ook een hotel gaan huisvesten.

 

Reageer op dit artikel