nieuws

Lijnenspel op wederopbouwflat

Architectuur

De nieuwe balkons die Stereo Architects aanbrengt op de Rotterdamse Margrietflat veranderen het gevelpatroon van de inmiddels geheel gestripte jarenzestig-gebouw totaal: van strakke horizontale lijnen naar een gevarieerd blokkenpatroon. Door samenvoegingen geeft Woonstad Rotterdam de krappe flatjes grotere keukens en badkamers en meer kamers. De samenvoegoperatie bezorgde opdrachtgever, architect, constructeurs en bouwers een lastige puzzel, want de balkons pasten niet meer bij de achterliggende gebouwstructuur.

Lijnenspel op wederopbouwflat

De Prinses Margrietflat uit 1964 in Prinsenland Rotterdam was al een tijdje aan vernieuwing toe: de appartementen waren te klein en sloten niet meer aan bij de behoeftes van de bewoners. De diversiteit en kwaliteit van de woningen moeten omhoog – en het liefst de energieprestatie ook – door samenvoeging van woningen, vervanging van de gevel en vergroten van de buitenruimte.

Na doorbreken van wanden en aanbrengen van stalen portalen gaat de omvang van de appartementen van 55 vierkante meter naar 84 vierkante meter. Het aantal woningen daalt van 165 naar 114. Die vernieuwing valt extra op doordat de flat onderdeel is van een ensemble van vier identieke 55+woongebouwen. Alleen op de onderste lagen blijven bescheiden sociale woningen gehandhaafd.

Lastige puzzel

De samenvoegoperatie bezorgde opdrachtgever, architecten, constructeurs en bouwers een lastige puzzel, want de balkons pasten niet meer bij de achterliggende gebouwstructuur. Stereo Architects wilden bovendien vasthouden aan gebruik van 30 centimeter dikke balkonplaten, zoals ook origineel toegepast. “De anonimiteit van de modernistische architectuur wordt opgeheven, maar met soortgelijke balkonplaten breng je het weefsel van horizontale en verticale lijnen terug”, zegt Finbarr McComb van Stereo. “Het is alleen nét iets anders.”

Licht, lucht en ruimte

Het ontwerp van Stereo Architects wil met het nieuwe patroon een verband leggen tussen de individuele woning en het gebouw als geheel, zodat een grotere herkenbaarheid van elke woning ontstaat.

Ondersteuning van de onderzijde gebeurt telkens met één kolom in het midden van de balkonplaat. De kolommen zijn naar boven toe in een zigzaggend patroon geplaatst. Dat maakt het gevelbeeld speelser en zorgt bovendien voor extra stabiliteit. Die kan de constructie goed gebruiken, want de nieuwe balkonplaten zijn liefst 2,5 meter breed. Grote buitenruimtes voor extra wooncomfort waren een harde eis van de opdrachtgever.

Bron: Cobouw

Reageer op dit artikel