nieuws

Fabriek ruggegraat voor woonwijk

Architectuur

MVRDV, het Russische architectenbureau Proektus en het Rotterdamse landschapsarchitectuurbureau Laplab wonnen de wedstrijd voor de transformatie van staalfabriek Serp & Molot in Moskou. Het consortium ontwierp een stedebouwkundig plan dat het industriële erfgoed van de 58 hectare grote areaal respecteert en ruimte maakt voor 1,8 miljoen m2 woon-, werk- en winkelprogramma.

De in 1884 gebouwde staalfabriek Serp & Molot (Hamer en Sikkel) was een belangrijke plek tijdens de Russische revolutie. De afgelopen decennia verviel de fabriek langzaam. Hoe kon de opmerkelijke geschiedenis van de legendarische fabriek gecombineerd worden met de vraag naar een aantrekkelijke, nieuwe, duurzame en leefbare wijk in het centrum van Moskou?

Overzicht stedenbouwkundig plan.

Het plan van MVRDV gaat uit van de huidige structuur en identiteit van de staalfabriek en neemt de fabrieksstraten, objecten en gebouwen als uitgangspunt voor de opzet van de nieuwe wijk. Historische objecten, zoals de oude schoorstenen, worden gerestaureerd. Op sommige plekken worden oude muren in gebouwen geïntegreerd. Grotere fabriekshallen worden deels vervangen door stedelijke blokken met dezelfde basis en met nieuwe groene binnenterreinen. Deze blokken worden in verschillende gebouwen opgesplitst met verschillende hoogtes en functies waardoor de wijk meer gedifferentieerd wordt. Ruimtes op de begane grond krijgen publieke functies of worden winkelruimte. Zo ontstaat een zeer complexe, leefbare, dichtbevolkte en tegelijk groene wijk met intieme straatjes die het karakter van de oude fabriek respecteert.

De bestaande structuur is de basis voor de nieuwe wijk.

Een nog bestaand transportband van de fabriek wordt onderdeel van een ringvormig park dat een driedimensionale ruggengraat van publieke ruimte voor de wijk vormt. Scholen en kinderopvang worden langs deze groene ruimte gesitueerd die ook speeltuinen, sportvelden, marktpleinen en horeca zullen bevatten. Boven op de transportring komt een wandelroute waardoor de wijk vanuit het niveau van de boomtoppen kan worden beleefd.

In 2021 zal de voormalige staalfabriek 19.000 bewoners en 16.000 werkplekken tellen.

Naast woningen, kantoren en winkels komen er scholen en een groot gezondheidscentrum. De Serp Molot wijk kan in fasen worden gerealiseerd, zal in 2021 gereed zijn en plaats bieden aan 19.000 bewoners en 16.000 werkplekken. De totale investering wordt geschat op 180 miljard roebel.

Reageer op dit artikel