nieuws

Agendatip: strandgang Animaris Suspendisse

Architectuur

De beroemde strandbeesten van Theo Jansen worden morgen uitgelaten. De hele kudde, inclusief het nieuwe dier Animaris Suspendisse waaraan Jansen de afgelopen maanden heeft gewerkt, vertrekt om vier uur ’s middags van de Elektriciteitsfabriek in Den Haag, om om zes uur aan te komen bij Strandslag 10 bij de Fuut.

Vandaag en morgen is er ook nog net tijd om de expositie over het werk van Theo Jansen te zien in de turbinehal van de E.ON Electriciteitsfabriek, aan de Constant Rebecqueplein 20 in Den Haag.

  • Vrijdag 2 mei is de hal open van 14:00 tot 22:00 uur. Om 20:00 uur geeft Theo Jansen zijn laatste presentatie over het maakproces.
  • Zaterdag 3 mei is de expositie te zien van 12:00 tot 16:00 uur. Om 16:00 vertrekt de optocht naar Strandslag 10. De tentoonstelling is dan ook gesloten.

 

Winterstalling en geboortehuis

De Strandbeesten hebben voor het eerst overwinterd in de turbinehal. Daar was ook het maakproces van het nieuwe Strandbeest van dichtbij te volgen. De Animaris Suspendisse is een flinke jongen, van tien bij vier meter en vier meter hoog. Hij heeft een enorme neus in de vorm heeft van een spoiler, zodat de wind hem omlaag tegen het zand aandrukt. Jansen hoopt dat hij daardoor ook in de storm buiten kan lopen. Animaris Suspendisse deed zijn eerste stapjes op een uitgestrekte zandlaag in de hal. De komende maanden zal de kunstenaar/wetenschapper met het beest experimenteren op het strand.

 

Duinonderhoud

Jansen maakt zijn immense beesten, die zelfstandig over het strand kunnen lopen, van elektriciteitsbuis, tape, tie wraps en petflessen. Al twintig jaar werkt hij aan vernuftige technieken om tot het punt te komen waarop zijn kudde – misschien wel geheel zelfstandig – de duinen kan onderhouden. Deze droom drijft hem om door te zoeken naar nieuwe technieken en ontwikkelingen.

Historisch overzicht

De tentoonstelling ‘Generator Strandbeest’ op de eerste verdieping van de fabriek toont een historisch overzicht van de evolutie en het maakproces van de dieren, aan de hand van een paleontologisch veld met fossielen. Film, foto’s en video materiaal lichten de ontstaansgeschiedenis toe.

Reageer op dit artikel