nieuws

Tot op de bodem

Architectuur

Op de campus van het Wageningen University and Research Centre is het ISRIC World Soil Museum geopend, een gebouw van EGM architecten. Ontwerpbureau Tinker bedacht de vaste presentatie voor het vernieuwde museum, dat het verhaal vertelt over het belang van de bodem en het landschap aan een internationaal publiek.

Tot op de bodem

Het ISRIC World Soil Information beheert in het gebouw van EGM Architecten de grootste database ter wereld op het gebied van de bodem. De verzamelde gegevens ondersteunen onderzoek en onderwijs. In het World Soil Museum in Wageningen is een deel van de collectie bodemprofielen tentoongesteld. Tinker ontwierp een multifunctioneel ‘science centre’, waarin de presentatie van 80 monolieten aan de wanden de context vormt voor de digitale tentoonstelling in het midden. Ook ontwikkelden ze plekken voor onderwijs, studie of lezingen.

 

Het ontwerp faciliteert dat bezoekers actief aan de slag kunnen gaan met de datacollectie. Op een interactief touchscreen zijn met speciaal ontwikkelde ‘layers’ digitale bodemkaarten van elke gewenste regio te raadplegen. Zes multimediastations rondom de centrale kaartentafel vertellen meer over thema’s als klimaatverandering, biodiversiteit en voedselproductie. De inhoud is eenvoudig up-to-date te houden en aan te passen aan lesprogramma’s. Met een tablet in de hand is informatie op te vragen over de verzameling bodemprofielen in de ruimte.

 

Het World Soil Museum is uitsluitend op afspraak te bezoeken.

Reageer op dit artikel