nieuws

Nominaties Beste Gebouw van het Jaar 2014 bekend

Architectuur

De nominaties van de BNA verkiezing Beste Gebouw van het Jaar 2014 zijn bekend. De jury, onder leiding van Paul Schnabel nomineerden zeven gebouwen. Het zijn Cultuurcentrum Energiehuis (Dordrecht), Het Nieuwe Rijksmuseum (Amsterdam), Internationale School Eindhoven, Museumkwartier ’s-Hertogenbosch, Rozet (Arnhem), Verbouw Boerderij Friesland (IJlst) en Villa Kogelhof (Kamperland). Daarnaast zijn er twee eervolle vermeldingen: Alles gescheiden, behalve tafel en bed (Wassenaar) en Uitbreiding Museum De Fundatie (Zwolle).

Onderstaan de nominaties per categorie gerangschikt:

In de categorie Particuliere Woonbeleving:
Verbouw boerderij Friesland in IJlst van Jelle de Jong architekten
Villa Kogelhof in Kamperland van Architectenbureau Paul de Ruiter

In de categorie Identiteit Icoonwaarde:
Het Nieuwe Rijksmuseum in Amsterdam van Cruz y Ortiz Amsterdam
Bibliotheek en Cultureel Centrum Rozet in Arnhem van Neutelings Riedijk Architecten

In de categorie Leefbaarheid Sociale Cohesie:
Cultuurcentrum Energiehuis in Dordrecht van TenBrasWestinga Architectuur / Interieur en architectenbureau Stedenbouw

In de categorie Stimulerende Omgevingen:
Museumkwartier ’s-Hertogenbosch in Den Bosch van Bierman Henket architecten
Internationale School Eindhoven (Campus ISE) in Eindhoven van diederendirrix architecten

Eervolle vermeldingen

Ook kende de jury twee eervolle vermeldingen toe. In de categorie Particulier Woonbeleving is dit ‘Alles gescheiden, behalve tafel en bed’ (Wassenaar) van Kavander Architectenbureau BNA. En Uitbreiding Museum De Fundatie (Zwolle) van Bierman Henket architecten.

Start Publieksprijs

De bekendmaking van de nominaties en eervolle vermeldingen is tegelijkertijd de start van de Publieksprijs. Vanaf vandaag kan iedereen zijn favoriet kiezen uit de selectie die de jury heeft gemaakt. Minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) reikt op 20 mei de Publieksprijs uit. Alle inzendingen zijn te zien op www.gebouwvanhetjaar.nl. Via deze site kan het publiek bovendien zijn stem uitbrengen.

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel