nieuws

Fotolens als basis

Architectuur

Albanië investeert in het verbeteren en bewaren van de nationale culturele infrastructuur, met extra aandacht voor de renovatie van bestaande historische gebouwen en het geschikt maken voor een nieuwe culturele functie. Een van de eerste projecten is het Marubi Fotomuseum. Het ontwerp is van Casanova + Hernandez Architecten.

Fotolens als basis

Het historische gebouw, ontworpen door de beroemde Albanese schilder, beeldhouwer, fotograaf en architect, Kole Idromeno uit Shkodër, wordt door Casanova+Hernandez geschikt gemaakt om heden en verleden te promoten. Het ontwerp wordt uitgevoerd met behoud van de ruimtelijke en structurele kwaliteiten zonder volumetransformatie of nieuwe interieur voorzieningen.

Functionele dozen

Dit komt tot stand door de toepassing van vijf ‘functionele dozen’ die worden geprefabriceerd en als losse sculpturale elementen vrij van het oorspronkelijke gebouw worden geplaatst. Een extra element bij de entree zorgt voor de herkenbaarheid van het museum. In het interieur worden de originele houten ramen net zoals de houten structuur van het dak behouden. Daarnaast wordt de binnenplaats voorzien van een sculpturale gevel.

Een transparante en toegankelijke begane grond met daarin een multifunctionele ruimte voor lezingen, workshops en tijdelijke exposities, samen met de laagdrempelige toegang maken het museum tot onderdeel van de publieke ruimte. 

Casanova+Hernandez Fotomuseum 

Fotocamera

Het moderne imago van het museum is gebaseerd op de geometrische opening van een fotocamera die opent en sluit om het licht te controleren. Dit abstracte patroon is gebruikt voor de plaatsing van de vijf tentoonstellingsdozen waarin foto’s, documenten, objecten kunnen worden opgesteld net zoals videoschermen voor dia-shows en korte films.

Terugkerend patroon

Dit abstracte patroon wordt het symbool van het museum en keert terug in verschillende onderdelen zoals het logo, het ontwerp van het entreeobject, de layout van de functionele vakken in het gebouw en ook de structuur van de nieuwe gevel dat het uitzicht op de omgeving in een frame vat en het licht filtert in het gebouw. Het Marubi Nationaal Fotomuseum krijgt hiermee zijn eigen specifieke identiteit waardoor de bezoekers van het gebouw en de collectie worden ondergedompeld in een unieke ervaring.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels