nieuws

Bezoek Station & Stadskantoor Delft

Architectuur

Glazen blob, Crystal Palace of Glasbak, het nieuwe station in Delft is een opvallende verschijning. Het ontwerp van Mecanoo Architecten begint steeds meer vorm te krijgen. Het is misschien niet een van de zes grote sleutelprojecten van de Nederlandse Spoorwegen, bijzonder is het wel. Tijd voor een update.

Bezoek Station & Stadskantoor Delft

 

 

Bouwen met Staal organiseerde afgelopen week een locatiebezoek aan het nieuwe station en stadskantoor van Delft. In het grachtenpand van Mecanoo Architecten aan de Oude Delft vertelden de betrokken partijen over hun rol in dit beeldbepalende project.

Een nadere kennismaking

Na een introductie van Arend Dolsma van Bouwen met Staal, sprak Jasper Tonk, senior-architect bij van Mecanoo Architecten, over het concept van het gebouw. Het gebouw krijgt een duidelijke link met de stad Delft. Delftse steegjes in de vorm van het gebouw, tot oude spoorwegkaarten op het plafond en Delfts Blauwe tegeltjes op de wanden. Daarbij is Mecanoo een Delfts architectenbureau en kon het projectteam op de fiets naar de bouwplaats. Meer locatiegebonden kan bij niet. Na de introductie op de architectuur van het gebouw sprak Carla Scheffer, adviseur constructies bij ABT Delft, op enthousiasmerende wijze over de constructie van het gebouw. Het bouwen op en naast een spoortunnel was een uitdaging die ABT met plezier is aangegaan. Als laatste spreker was Gert Greeve van BAM Utiliteitsbouw Grote Projecten aan de beurt en kwam het belang van een goede samenwerking naar voren. Duidelijke afspraken op voorhand zijn essentieel in een bouwproces en als deze goed zijn communiceert, verloopt het bouwproject op een soepele wijze, getuige het nieuwe station.

Na deze boeiende presentaties was er dan eindelijk tijd voor het projectbezoek. Met een bouwhelm op en een geel jasje aan – geel als eis van pro-rail – wandelde het gezelschap door de straten van Delft naar het bouwterrein. De deelnemers werden in drie groepen rondgeleid. Een verslag in foto’s.

De buitenkant doet met zijn hoekige vormgeving wellicht anders vermoeden, het interieur bestaat uit ronde vormen en afgeronde hoeken.

  

 

Het plafond in de stationshal belooft iets bijzonders te worden. De lamellen worden bedrukt met historische treinkaarten van Delft als welkomstgebaar voor de bezoekers van de stad.

De Delftse steegjes waren de inspiratie voor de inhammen in het gebouwvolume. Een mooie plek voor een buitenruimte of groene daktuin.

De constructie is een beeld bepalend element in het interieur.

Het plafond wordt nu gedomineerd door een grafisch landschap van leidingen. Deze verdwijnen later achter de plafondplaten.

 

Beeldbepalend element aan de noordzijde van het gebouw is de punt. Dit onderdeel van het ontwerp is aan de binnenzijde net zo beeldbepalend als aan de buitenzijde.

De gevel is opgebouwd uit gestapelde elementen, bevestigd aan de vloeren

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels