nieuws

Atelier Pro en Kraaijvanger meest succesvol bij aanbestedingen

Architectuur

Atelier Pro en Kraaijvanger wisten de afgelopen jaren de meeste nationaal aanbestede opdrachten voor architectendiensten op hun naam te schrijven. Ector Hoogstad Architecten en RoyalHaskoning DHV completeren de top drie. Dat staat in een rapport van het steunpunt Architectuuropdrachten & Ontwerpwedstrijden van Architectuur Lokaal.

Atelier Pro en Kraaijvanger meest succesvol bij aanbestedingen

Het steunpunt telde tussen 2009 en 2013 in totaal 936 aanbestedingsprocedures, waarvan 509 aanbestedingen en 427 aanbestedingen van werken met een ontwerpcomponent (geïntegreerde contracten).

In de categorie architectendiensten slaagden acht bureaus er tussen 2009 en 2012 in om ten minste elf opdrachten binnen te halen. De top drie wordt gevormd door Atelier Pro (16), Kraaijvanger (14) en Ector Hoogstad Architecten en Royal Haskoning DHV, die beide dertien aanbestedingen wonnen.

Bij de geïntegreerde contracten lukte het zeven aannemers en ontwikkelaars om tussen 2009 en 2013 meer dan acht opdrachten te verwerven. BAM Utiliteitsbouw (dertien aanbestedingen), Ballast Nedam (twaalf aanbestedingen) en Volker Wessels-dochter Van Hattum en Blankevoort (tien aanbestedingen) waren het meest succesvol.

Afname architectuuropdrachten

Het afgelopen jaar zijn 175 nieuwe nationaal aanbestede architectuuropdrachten aangekondigd. Dat is minder dan in 2012, toen de teller bij 212 stopte, maar boven het niveau van twee jaar geleden. Volgens het steunpunt loopt het aantal nationale aanbestedingen deels terug vanwege de nieuwe Aanbestedingswet. “Opdrachten die voorheen nationaal aanbesteed werden, worden tegenwoordig steeds vaker onderhands aanbesteed.”

Lees het rapport hier.

Lees meer in Cobouw morgen.

Reageer op dit artikel