nieuws

Andere kijk op leegstand

Architectuur

Ineens stonden ze er: vijf ongewone verschijningen op het grote olifantenpad bij metrostation Holendrecht. Dit is een informele route die de dagelijkse gebruikers van kantorengebied Amstel3 hebben gevormd in het grasveld. Glamourmanifest, The New Verbalizers en ontwerper Maxime Vancoillie plaatsten daar De Kijkers, die de ruimte op hun eigen manier verkennen en iedereen een kijkje door hun ogen gunnen.

Andere kijk op leegstand

De Kijkers zijn een interventie van de jonge Belgische ontwerpster Maxime Vancoillie en zijn onderdeel van het project Re:land, een samenwerking tussen The New Verbalizers en Glamourmanifest, waarin het kruispunt tussen kunst, architectuur en gebiedsontwikkeling wordt verkend. Vancoillie dompelde zich de afgelopen 6 maanden onder in Amstel3 om uiteindelijk een installatie te ontwerpen die het karakter van het gebied vangt.

“Ik was meteen gefascineerd door het olifantenpad,” zegt de ontwerpster. “Het draagt een dualiteit in zich. Aan de ene kant toont het een gezamenlijke menselijke ‘tegenkracht’ aan de vormgegeven structuren in het gebied. Aan de andere kant voegt het zich net zo snel naar het bestaande patroon en volgen de wandelaars elkaar in rijtjes, in een routine waarin wij ons allemaal ogenschijnlijk thuis voelen.”

De Kijkers doorbreken deze routine en nodigen uit om de dagelijkse omgeving op een andere manier te zien. Een groot leegstaand pand krijgt bijvoorbeeld een roze filter en midden op het pad staat een grote gele cilinder, waaronder altijd de zon schijnt. Hoewel sommige mensen doorlopen, laten de meeste mensen zich toch verleiden om een kijkje te nemen. De insteek is dat de ‘Amsteldammers’ door een reeks van dergelijke interventies zich steeds bewuster worden van hun omgeving – en hun eigen invloed erop.

Re:land werkte eerder samen met de kunstenaars van Buqs, Soundlings en Cecile Wentges. De komende maanden staan er meerdere interventies en meetups op het programma.

Reageer op dit artikel