nieuws

10 huizen per dag printen

Architectuur

Het Chinese bedrijf WinSun Decorations in Shanghai zegt een snelle en goedkope manier gevonden te hebben om huizen te printen. Met behulp van een enorme 3D printer realiseerden ze in één dag tien huizen. Doordat er vooral bouwafval wordt gebruikt om de onderdelen te maken, kost het maken van één huis minder dan 5000 dollar.

WinSun beschikt over een 3D-printer die zo’n 150 meter lang, 10 meter breed en 6 meter diep is. De huizen worden in stukjes geprint, en dan op de bouwplaats geassembleerd. In China is een enorm tekort aan goedkope woningen, en deze vorm van bouwen zou dus voor de lagere inkomensklassen een uitkomst zijn.

Transformeren van afval

DUS Architects is op dit moment in Amsterdam ook bezig met een 3D huis, alleen wordt dit helemaal vanaf de grond af in één stuk geprint, zonder losse onderdelen. Dit project gaat dan ook enkele miljoenen kosten, in plaats van de 5.000 dollar die een WinSun-huis kost.

WinSun Decorations wil 100 fabrieken gaan opzetten om deze manier van bouwen verder uit te bereiden, en het transfomeren van afval in huizen verder te ontwikkelen.

Bron: Architects Newspaper

Reageer op dit artikel