nieuws

Zaha Hadid in Milaan: een cruiseschip in de stad

Architectuur

Het nieuwe appartementencomplex van Zaha Hadid in Milaan lijkt nog het meest op zeevaardig schip dan op een traditioneel gebouw. Het complex bestaat uit zeven aaneengeschakelde gebouwen met een hoogte die varieert van vijf tot dertien verdiepingen. Het 230 woningen tellende gebouw heeft een totaal van bijna 45000 vierkante meter aan woonoppervlakte.

Zaha Hadid in Milaan: een cruiseschip in de stad

Op het dak zijn dakterrassen die niet alleen esthetisch zijn, maar ook jaarlijks 60 ton aan CO2 uit de lucht halen. De gevels zijn golvend en organisch door de gebogen balkons en terrassen, als ware het scheepsboegen. Een luxe cruiseschip, aangemeerd in hartje Milaan.

De stad is al enige tijd bezig met grootschalige ontwikkelingen. Milaan is van oudsher een stad bekend om zijn industrie, maar nu veel bedrijven zijn weg getrokken, blijven de industriële complexen leeg achter. Steeds meer worden deze opnieuw ontwikkeld, zoals bijvoorbeeld is gebeurt Fondazione Prada uit 2008 door OMA, gehuisvest in een industrieel complex uit het begin van de vorige eeuw.

Het appartementencomplex van Zaha Hadid is samen met zijn buurman het CityLife Complex, met ontwerpen van Hadid, Daniel Libeskind en Arata Isozaki, onderdeel van de nieuwste aanwinst van Milaan op het gebied van moderne architectuur.

Appartementen Milaan Zaha Hadid 

Een ingewikkelde legpuzzel

Het complex aan de rand van een gigantisch park is een opvallende verschijning, niet alleen qua vorm, ook qua materialisering. De gebouwen zijn afwisselend bekleed met wit vezel versterkt beton en bruine houten panelen. De façades zijn ontwikkeld en vervaardigd door de specialisten van Permasteelisa S.p.a uit Veneto, de moederorganisatie van Gartner GmbH, Duitsland. Elk raam is individueel gevormd. In totaal kent de façade een totaal van 19000 vierkante meter IPlus isolatieglas in talloze vormen en constructies, geleverd door AGC Interpane. In de winter maanden zorgt dit glas met zijn lage warmte uitstraling, dat de warmte binnenshuis blijft, terwijl de grote kleurechtheid er voor zorgt dat de bewoners een natuurgetrouw uitzicht hebben over het park en de stad.

Ondanks deze veelheid aan vormen en onderdelen, zijn alle puzzelstukjes op zijn plek gevallen. Het eindresultaat is een gebouw met een unieke uitstraling, passend bij het creatieve en artistieke imago van de mode- en designstad.

Reageer op dit artikel